Dorpsraad Lieshout onzeker over snelheidsmaatregelen N615

Dorpsraad Lieshout twijfelt over het nut van een snelheidsverlaging op de N615: de weg tussen Gerwen en Lieshout. Omwonenden willen graag een lagere maximumsnelheid om het op- en afrijden te vergemakkelijken. Aan de andere kant is de “bundelroute” van groot belang voor de doorstroming van het verkeer rondom het dorp Lieshout en lijkt de problematiek van op- en afrijden meer in de onoverzichtelijke niveauverschillen te zitten dan in de snelheden.

 N615

De N615 is een belangrijke weg voor Lieshout. Wellicht zelfs dé allerbelangrijkste weg. Via deze weg wordt immers al het buiten-dorpse verkeer richting Lieshout gedirigeerd en met een grote bocht om het dorp heen geleid. Door deze weg is een (prima) splitsing ontstaan tussen lokaal verkeer dat in het dorp wil/moet zijn en interlokaal verkeer dat de route Gemert-Eindhoven gebruikt en dus niet in het dorp hoeft te zijn. Kortom; een belangrijke weg waar een goede doorstroming zéér gewenst is.

Snelheidsverlaging

Vanaf de plaats waar de N615 (die daar Hoofakker heet) zich kruist met de Deense hoek en het Hof tot in Gerwen geldt nu een maximumsnelheid van 80 km./uur. Door deze snelheid kan het verkeer goed doorstromen. Daartegenover staat dat de fietsers veel moeite hebben met oversteken naar het fietspad en aanwonenden moeite blijken te hebben met invoegen. Aan de weg zitten immers diverse opritten naar straten en woningen in het woonbos dat links en rechts van de weg ligt. De omwonenden oordelen dat de hoge snelheden het invoegen bemoeilijken en hebben dan ook duidelijk gemaakt dat zij graag een snelheidsverlaging naar 60 km./uur willen op dit stuk van de N615.

Niveauverschillen

De situatie is inmiddels besproken in een overleg tussen o.a. provincie, gemeente Laarbeek, gemeente Nuenen, de woordvoerder van de bewoners en de dorpsraden van Gerwen en Lieshout. In het overleg heeft de provincie de problemen aangehoord en genoteerd. Ook heeft zij mogelijke oplossingen aangehoord. Op basis van deze bagage gaat de provincie -die eigenaar is van deze weg- mogelijke oplossingen bekijken. Die oplossingen lopen uiteen van het ophogen van de zijwegen tot andere signalering en van aanpassen van het groen tot het verlagen van de snelheid.

Gezamenlijke oplossing

Dorpsraad Lieshout is niet overtuigd van het nut van een eventuele snelheidsverlaging maar vindt het belangrijker dat de partijen/belanghebbenden bij elkaar zijn gekomen om gezamenlijk oplossingen te vinden. “Verbinden” om samen een oplossing te vinden is immers belangrijker dan eigen meningen. Overigens zitten op deze “bundelroute” nog meer (en wellicht belangrijkere) problemen: de meer-dan-gevaarlijk-gebleken kruising tussen de N615 en de Deense hoek is er zo een die ook aandacht nodig heeft.