Dorpsraad Lieshout blij met splitsing centrumplan

“Als je iets wil bereiken moet je er aan beginnen”. Met dit “Om-denk-motto” is enthousiast gereageerd binnen de Dorpsraad op het uiteen halen van de (overigens wél 100% samenhangende plannen) voor Lieshout. Door het splitsen kan er immers éindelijk begonnen worden met de herontwikkeling van de Heuvel. Een plan dat nu al (te) lange tijd opgehouden wordt door allerlei samenhangende plannen, die óók belangrijk zijn, maar geen verdere vertraging meer zouden moeten veroorzaken.

Splitsen

Al jaren wil Lieshout, de gemeente Laarbeek, de Dorpsraad, Plan Lieshout én natuurlijk de inwoners van Lieshout een “oplossing voor het centrum”. De al-jaren-leegstaande Rabobank en naastliggende “grindbak” zouden immers op een andere wijze ingevuld kunnen en moeten worden. Met dat streven is iedereen het roerend eens. Hóe de invulling plaats moet vinden veroorzaakt echter nogal wat verschillen van inzicht, waardoor inmiddels niet alleen meer gesproken wordt over een centrumplan, maar ook over invulling van het kerkplein, de parkeerruimte achter “Morees” en natuurlijk de verplaatsing van de supermarkt. Omdat er -via verschillende besluiten- inmiddels gekozen is om de supermarkt zeker niet meer in te plannen op de Heuvel, kunnen de plannen nu prima gesplitst worden.

En nu: beginnen !

Voordeel van die splitsing is dat er eindelijk aan de gang gegaan kan worden met het uitwerken van het plan voor die “noordflank” van de Heuvel. Dit deel van het totaalplan kan immers volledig “op zichzelf” ontwikkeld én gerealiseerd worden. Het is onafhankelijk van de verplaatsing van de supermarkt en hoeft dus ook niet opgehouden te worden door die andere deelplannen. Omdat er nu weer een nieuwe optie bijgekomen is voor het verplaatsen van de Jumbo-supermarkt (Dorpsstraat 1 en 3 zou een mogelijkheid bieden) zou het nader onderzoeken van deze mogelijkheid immers weer vertraging van de andere deelplannen kunnen opleveren. De gemeente Laarbeek heeft dan ook in een update laten weten de dat de deelplannen voortaan los van elkaar aan de raad voorgelegd zullen worden. En, omdat er al een besluit genomen is over de Heuvel kan nu écht gestart worden met het uitwerken van de plannen. Eindelijk kan er nu écht begonnen worden: alleen dan kunnen we immers het doel bereiken: een mooi gerevitaliseerde noordkant van de Heuvel.