Leefbaarheidsinitiatieven

Veiliger winkelen bij de Kledingbank met aanleg nieuwe ventilatie

Laarbeek – Kledingbank Laarbeek bevindt zich al jaren in een bedrijfspand op de Beekerheide 23C in Beek en Donk. Daar heeft men de beschikking over een prachtig pand met voldoende winkel- en opslagruimte. Omdat het een bedrijfspand is, was de enige manier om goed te ventileren om twee deuren tegenover elkaar open te zetten om frisse lucht in en uit te laten. Natuurlijk niet de optimale manier om goed verantwoord en veilig te werken in deze tijd van corona.

Na zorgvuldig en goed overleg met de eigenaar en met een aantal deskundigen is eind vorig jaar besloten om in het pand een ventilatiesysteem aan te leggen. Een systeem dat zorgt voor een constante verversing van lucht, schone lucht van buiten wordt wat verwarmd en gaat naar binnen, de ‘vieze’ lucht gaat naar buiten.

Bij deze wil de Kledingbank laten weten dat dit nieuwe ventilatiesysteem gerealiseerd is. Dit betekent overigens niet dat het er nu volledig coronaproof is, nee ook bij de Kledingbank moet net als bij iedere andere winkel nog gewoon een mondkapje worden gedragen, afstand worden gehouden, handen gedesinfecteerd, zijn er gereguleerde bezoektijden etc.

Net als bij iedere andere winkel is er nu een ventilatiesysteem dat dus zorgt voor in ieder geval een betere en veiligere werkomgeving. Het systeem is aangelegd door installatiebedrijf Stefan van Veghel met lichte hand en spandiensten van vrijwilligers van de Kledingbank.

De aanleg was echter nooit mogelijk geweest zonder de financiële bijdragen van Stichting Steun Welzijnsfonds, de gezamenlijke Laarbeekse Dorpsraden, de gemeente Laarbeek en de eigenaar van het pand. De Kledingbank is deze organisaties dan ook zeer erkentelijk voor hun bijdrage en inzet.

Bron: https://www.mooilaarbeek.nl

Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Zeepkistenrace

Lieshout – De vierde editie van de Ok-Moi zeepkistenrace werd vandaag (zondag 16 juni) gehouden. Deze vaderdag editie zorgde opnieuw voor veel spektakel in de Dorpsstraat in Lieshout. 

Tijdens de zeepkistenrace gaan deelnemers in hun zelfgemaakte zeepkist van een schans naar beneden om vervolgens een parcours in een zo snel mogelijk tempo af te leggen. De schans heeft een hoogte van 7 meter voor de deelnemers vanaf 15 jaar. Voor de deelnemende kinderen van 7 tot en met 14 jaar is er een aangepaste schanshoogte.

Bron: https://www.mooilaarbeek.nl

Hofkamer: Koffie uurtje in de Huiskamer van Lieshout

Lieshout – Elke laatste vrijdag van de maand wordt in de Huiskamer van Lieshout om 10.00 uur het koffie uurtje gehouden. Daar is het comité Hofkamer vorig jaar succesvol mee gestart. In de eerste plaats wordt met het koffie uurtje een gezellig samenzijn beoogd. Uit deze ontmoetingen, vooral voor senioren, kan langzaamaan een netwerk ontstaan van bekenden die elkaar over en weer kunnen ondersteunen, wanneer daar behoefte aan ontstaat. Het volgende koffie uurtje vindt plaats op vrijdag 26 april.

Met enige regelmaat worden op die laatste vrijdag van de maand ook gastsprekers uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat senioren aanspreekt. Dat is een bijkomend doel. Zo hebben ze sprekers gehad die over een breed scala van zorgonderwerpen hebben gesproken, maar soms is er ook tijd voor pure ontspanning.

De zorg is veranderd
Verzorgingshuizen of bejaardenhuizen zijn verdwenen. Dat is snel gegaan. Misschien wel te snel. Overheden en instanties verwachten steeds meer dat mensen langer zelfstandig en in hun eigen omgeving blijven wonen. Zelfredzaamheid en zogenaamde samenredzaamheid worden dan belangrijker. Hoe ga je daarmee om? Je moet dat voor jezelf goed regelen. De ondersteuning en hulp nemen andere vormen aan. Daarom is het goed dat er mensen om je heen zijn, het netwerk, met wie je samen kunt optrekken, aan wie je hulp kunt vragen als dat nodig is, maar ook aan wie je hulp kunt aanbieden. Je moet er tijdig voor zorgen dat je niet alleen staat. Inmiddels zijn er al heel wat mensen die de weg naar het koffie-uurtje hebben gevonden.

Terugblik op 300 jaar Bavaria
Een paar weken geleden vierde de Lieshoutse brouwerij Bavaria – Swinkels Family Brewers moet men tegenwoordig zeggen – zijn 300 jarig jubileum. Koningin Máxima vereerde de brouwerij met een bezoek op een stralende zomerse donderdagmiddag. Het ligt nog vers in ieders herinnering. Velen hebben langs de versierde route gestaan.

Tijdens het koffie uurtje vrijdag gaat het over Bavaria, verhalen en foto’s van vroeger. Een Lieshouts schrijversgroepje heeft vele verhalen opgetekend of laten optekenen in een leuk boekje. Wetenswaardigheden en anekdotes uit de mond en pen van werknemers, vroegere werknemers, verenigingen en andere bij de familie Swinkels betrokkenen. Daar gaat het over op vrijdag 26 april in de Hofkamer. U bent welkom om 10.00 uur. De koffie staat klaar.

Bron: https://www.mooilaarbeek.nl

St Caecilia betovert met Sounds of Christmas dankzij donatie Dorpsraad

LIESHOUT – Sfeervol, betoverend en prachtig. Het Sounds of Christmas kerstconcert van Harmonie St Caecilia heeft alle verwachtingen overtroffen.  Op een enkele bank na zat de St Servatiuskerk in Lieshout vol. Solisten Franka van Dommelen en Femke Schmitz zorgden voor kippenvel en het harmonieorkest onder leiding van Johan Smeulders speelde de sterren van de hemel.

Vuurkorven, een kerstkinderkoor, overal lampjes, en een mini-kerst-markt. Het was erg koud aan het begin van de avond, maar dankzij warme chocolademelk en glühwein was dat goed te verdragen. Al bij de Poort van Binderen kwam de kerstsfeer je tegemoet en dat kerstgevoel is niet meer weg gegaan.

Van ingetogen en fragiel naar bombastisch en spectaculair, met het prachtige ‘Russian Christmas Music’ maakt het harmonieorkest een stevige indruk aan het begin van het concert. Daarna was het aan ‘Little Drummerboy’  Joris Dankers om de show te stelen. Zangeressen Franka van Dommelen en Femke Schmitz maakten samen met organist Judith Crufs het plaatje compleet.

Vanwege het karakter van het concert was de toegang tot het concert gratis. Toch is het organiseren van een dergelijk evenement niet gratis. Door consumpties te verkopen en een vrijwillige bijdrage van bezoekers wist St Caecilia een deel van de kosten te drukken. De donatie van de dorpsraad was echter onmisbaar en daar is de vereniging en haar muzikanten de dorpsraad erg dankbaar voor.

Wensboom op Plein de Kuiperij

Lieshout – 1200 lichtjes dansen heen en weer, in de wensboom op Plein de Kuiperij. Dankzij o.a. de leefbaarheidssubsidie van Dorpsraad Lieshout. Een lint naar de boom toe is inmiddels voorzien van ruim 65 wenskaartjes, die wiegelen en waggelen heen en weer.

Soms kruipen de kaartjes door een windvlaag dichtbij elkaar, zoals met deze dagen gebruikelijk is; bij elkaar zijn brengt ‘warmte’ en de lichtjes brengen sfeer.

Soms hangen de kaartjes mooi uiteen, omdat nieuwsgierige aagjes interesse hebben in andermans wensen. De wensen reflecteren mooi de veelzijdigheid van de mensen die op het Plein komen. Er staan wensen op de kaartjes van kinderen, ouders, ouderen etc. Bijzonder is de wens van een kind wat zijn/haar ‘beer tot leven’ wil laten komen. Iemand vindt dat ‘het plein totaal weg moet’ en ‘de tegenhanger geeft juist aan van niet’. Iemand is bezorgd om de medemens en weer iemand behoed zijn (klein-)kinderen voor het kwade. Er wordt gevraagd om vrede en gezelschap en ga zo maar door…

Twee wensen zouden ook in vervulling kunnen gaan, zo lijkt tenminste; Iemand wil graag een dagje met de politie meelopen, Iemand wil graag gezellig een rondje rijden in een auto.

Ook wil de organisatie graag in contact komen met diegene die last ervaart van de speeltuin. Diegene die deze 3 wensen geschreven hebben kunnen zich melden via: pleindekuiperij@gmail.com, of bel Sandra: 06-18526196. Zij gaan proberen dat te regelen.

Op naar een mooi 2019!

Activiteitengroep NITO

We hebben vandaag met de ouderen en kinderen mooie bloemstukjes gemaakt voor de Kerst. Het geld hebben we goed kunnen besteden en nog wat overhouden voor andere activiteiten. Nogmaals bedankt namens Nicole en Toos.

Leefbaarheidsinitiatief Prinsenhof

Leefbaarheidsinitiatief Klokhuis project samen

Leefbaarheidsinitiatief Sint Nicolaas

Leefbaarheidsinitiatief KBO Lieshout Korendag 2018

Leefbaarheidsinitiatief Wielervijfdaagse 2018

Leefbaarheidsinitiatief Sint Servatius Gilde

Leefbaarheidsinitiatief Zeepkistenrace

Leefbaarheidsinitiatief Welfare
Leefbaarheidsinitiatief Heemkundekring (verwarming)
Leefbaarheidsinitiatief Kuiperstraat (Vlaggen)

Leefbaarheidsinitiatief Welfare

Leefbaarheidsinitiatief Heemkundekring (verwarming)

Leefbaarheidsinitiatief Kuiperstraat (Vlaggen)