Nieuw in het dorp ? Dorpsraad Lieshout heet u welkom !

De Dorpsraad Lieshout houdt zich met veel aandachtsgebieden bezig. Zo heet de Dorpsraad óók nieuwe inwoners van Lieshout van harte welkom. Dat doen ze door een bijdrage te leveren aan het welkomstpakket dat iedere nieuwe inwoner persoonlijk ontvangt. Hierdoor wordt iedere nieuwe inwoner direct lokaal wegwijs gemaakt. In dit pakket is ook volop aandacht voor “lokaal kopen”: dat is van groot belang voor iedereen om zo de lokale economie gezond te houden.

 Gewild

Iedere nieuwe inwoner van Laarbeek ontvangt een welkomstpakket. Afgelopen jaren zijn deze pakketten dan ook al aan veel nieuwkomers uitgereikt. Het -in 2022- opnieuw samengestelde pakket is immers divers en heeft een goed gewogen samenstelling om kennis te kunnen maken met het dorp. Via de KBO worden deze welkomstpakketten persoonlijk bij de nieuwe inwoners afgegeven. Een mooi moment -ook voor de KBO- om zo kennis te maken met de nieuwe bewoners.

Laarbeekse info

Het  welkomstpakket wordt samengesteld door de gemeente Laarbeek én de dorpsraden van de vier dorpen samen. Het pakket bevat allerlei informatie over Laarbeek in het algemeen en de betreffende kern in het bijzonder. De Dorpsraad Lieshout zorgt er dan ook voor dat hier de juiste Lieshoutse informatie in komt. Naast informatie zitten er ook een aantal items in die door lokale ondernemers beschikbaar zijn gesteld. Zo kunnen niet alleen de overheden en de (sociale) instellingen zich voorstellen, maar óók de lokale ondernemers en verenigingen.

Lieshoutse info

In het Lieshoutse pakket zit natuurlijk een brochure van “Ons Tejater”: hét theater in het Dorpshuis in Lieshout. Ook zit er informatie in over de lokale KBO-afdeling, van de seniorenvereniging en informatie over de -overigens zeer actieve- heemkundekring “’t Hof van Liessent”. Ook zit er een waaier in die samengesteld is door lokale ondernemers waarmee korting verkregen kan worden bij een aankoop of bezoek. Ook zitten er flyers van diverse clubs en verenigingen in en wordt het geheel afgevuld met enkele fietsroutes, zodat de nieuwe inwoner snel en eenvoudig de betreffende dienst kan vinden en snel thuis is in zijn nieuwe omgeving. En, uiteraard heeft de grootste brouwer van Lieshout ook wat lekkers aan het pakket toegevoegd.

Geef je op !

Komt u ook in aanmerking voor zo’n welkomstpakket ? Geef dat dan aan bij uw gemeentelijke inschrijving of via https://www.laarbeek.nl/welkomstpakket. Ook kunt u contact leggen met de Dorpsraad via het contactformulier van de Dorpsraad: https://www.dorpsraad-lieshout.nl/?page_id=61. De Dorpsraad Lieshout én de KBO heten u graag van harte welkom, met een persoonlijke bezorging van het pakket !

Overigens: ook als u -als ondernemer of vereniging- graag uw informatie in dit welkomstpakket wil hebben, kunt dat ook bij de Dorpsraad aangeven.

Dorpsraad Lieshout blij met nieuwe sportschool

De herontwikkeling van de Lieshoutse Heuvel draagt eigenlijk nú al bij aan een positieve ontwikkeling van de voorzieningen in het dorp. Omdat panden moeten wachten op de daadwerkelijke aanpak worden ze nu gebruikt om (onder andere) ondernemingen aan de gang te krijgen. Binnenkort opent dan ook een nieuwe sportschool in het dorp: een compleet nieuwe voorziening die met open armen ontvangen wordt.

Jarenlang is het aantal voorzieningen in Lieshout stap voor stap afgenomen. Zo zijn er bakkers verdwenen, is de groentezaak gesloten, is een van de fietsenwinkels verdwenen en is ook de slijterij al jaren geleden gesloten. Ook de recent gesloten bloemenwinkel draagt bij aan langzaam -maar wel gestaag- afnemende voorzieningen. “Een zorgelijke ontwikkeling” vindt de Dorpsraad die juist graag méér voorzieningen in het dorp wil zien om zo de leefbaarheid te stimuleren.

Nieuwe voorziening

Tegenover die terugloop staat nu een mooie toename. Door het (voorlopig tijdelijk) leegkomen van de bedrijfsgebouwen van de voormalige fietsenwinkel en werkplaats van “de Concurrent” is er ruimte ontstaan voor nieuwe initiatieven. Voor het winkelgedeelte worden diverse initiatieven opgezet en lijkt er bijvoorbeeld een heuse fotoclub te gaan komen. Verderop in het gebouw vestigt zich nu een sportschool. Hiermee komt er een écht nieuwe voorziening in het dorp waardoor de inwoners voor hun “sportieve uitjes” niet meer naar de buurdorpen hoeven.

Leefbaarheid verbeteren

Dorpsraad Lieshout juicht dit initiatief toe. Aan hun doelstelling om “de leefbaarheid in het dorp zo veel mogelijk te optimaliseren” wordt zo immers een mooie bijdrage geleverd. Graag zouden zij meer van dit soort ondernemers willen zien die door hun inspanningen de leefbaarheid in het dorp kunnen verbeteren. Meer voorzieningen in het dorp betekent immers dat het wonen in het dorp makkelijker en dus aantrekkelijker wordt omdat de voorzieningen dan “lekker dichtbij” aanwezig zijn. Dorpsraad Lieshout hoopt dan ook dat deze mooie “stap voorwaarts” voor inspiratie zal zorgen en gevolgd zal worden door meerdere ondernemers.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt renovatie clubhuis ELI

Op 25 augustus heeft voetbalvereniging ELI haar clubhuis officieel heropent. Na een uitgebreide renovatie is het clubhuis van binnen en van buiten helemaal opgeknapt én verduurzaamt. Bij die renovatie zijn veel vrijwilligers betrokken geweest die bij de opening in het zonnetje zijn gezet. Dorpsraad Lieshout heeft hier een behoorlijke financiële ondersteuning voor vrijgemaakt, zodat die vrijwilligers extra bedankt konden worden voor hun inspanningen: een passende (sport)kantine/clubhuis is immers van grote waarde voor de sociale samenhang in het dorp.

Een kantine of clubhuis is als de huiskamer van een vereniging. In die kantine komen de leden samen als ze bij hun (sport)vereniging zijn. Vóór het sporten verzamelen ze daar en ná het sporten evalueren ze daar. Kortom, de kantine van een vereniging heeft een heel belangrijke sociale functie en brengt de mensen samen. Een kantine verstrekt dus de “sociale cohesie” en draagt nadrukkelijk bij aan het versterken van de onderlinge banden.

Sociale functie belangrijkste

Een kantine is nadrukkelijk geen commerciële horeca die winst moet maken om te kunnen blijven bestaan. De sociale functie van een kantine of clubhuis is véél belangrijker. Kantines en clubhuizen zijn er niet om winst te maken of verbouwingen bij elkaar te verdienen. Dat de kantine of het clubhuis er is: dat is het meest belangrijke. Als dit soort bedragen bij een vereniging nodig zijn moeten deze elders gegenereerd worden: uit (overheids)ondersteuning of uit (verhoging van) de contributie of op een andere wijze: in dit geval door “zelf de handen uit de mouwen te steken”..

Weinig middelen

Voor een vereniging is het dus lastig om geld vrij te spelen voor (noodzakelijke) renovaties, zeker als de vereniging de drempels laag wil houden en de contributie niet wil verhogen. Om tóch te kunnen realiseren is écht een creatieve oplossing nodig. Bij ELI hebben de leden er daarom samen de schouders onder gezet, waardoor ze er in geslaagd zijn om het clubhuis op een betaalbare manier flink op te knappen en ook te verduurzamen. Een knap staaltje samenwerking, waardoor de vereniging nu weer over een clubhuis beschikt dat “helemaal bij de tijd is”.

Dorpsraad draagt bij om sociale samenhang te versterken

Dorpsraad Lieshout is blij dat ze óók een steentje bij heeft kunnen dragen aan de renovatie van “de huiskamer van deze vereniging”. De vrijwilligers hebben immers aangetoond dat samenwerken en elkaar helpen tot mooie resultaten kan leiden: dat is op zich al een beloning waard. Daarnaast is het belang van een goede, passende kantine voor iedere vereniging sowieso een must. Die “huiskamer” is immers de basis voor de sociale samenhang binnen die vereniging. Dorpsraad Lieshout wil juist die sociale samenhang versterken en is dus blij dat ze hier aan heeft bij kunnen dragen.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor “vulling buurtkastje”

Het initiatief voor een “buurtkastje” is behoorlijk succesvol. Uit het kastje -dat in de Dorpsstraat bij huisnummer 50 staat- worden volop levensmiddelen meegenomen. Zo veel zelfs, dat de initiatiefnemers behoefte hebben aan meer “vulling”.  Heeft u levensmiddelen (of andere levensbehoeften) over ? Zet ze dan in het kastje zodat anderen ermee geholpen kunnen worden.  Dorpsraad Lieshout ondersteunt dit kleinschalige initiatief graag en wil dan ook een oproep plaatsen voor méér “vulling voor het buurtkastje”.

 Buurtkastje

“Neem wat u nodig hebt en geef wat je kunt missen” staat er op het briefje dat op het deurtje van het kastje is geplakt. “Zonder verplichtingen, zomaar, voor elkaar” geeft ook meteen het doel aan van het buurtkastje dat inmiddels alweer enkele jaren in gebruik is. Het neerzetten van zo’n buurtkastje heeft een tweeledig doel. Eerste doel is om mensen die in armoede leven een klein steuntje in de rug te geven en een klein beetje bij te dragen aan het verbeteren van hun leefomstandigheden. Ook Lieshout kent immers nog behoorlijk wat (verborgen) armoede. Aan de andere kant -het tweede doel- draagt het op deze wijze delen van wat je kunt missen bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Veel voedsel wordt immers weggegooid omdat iemand het “over” heeft, terwijl het best een nieuw leven zou kunnen krijgen.

Samen leven

Initiatiefnemers Nathalie en Rob hebben enige tijd geleden de daad bij het woord gevoegd en zo’n buurtkastje in hun voortuin geplaatst. Graag willen zij zo een bijdrage leveren aan het letterlijk samen-leven. “Als iedereen op hun eigen manier dit doet hebben we een échte samen-leving” weten te melden. “Samen leven is voor ons dan ook delen en geven en niet alleen binnen één huis of gezin” maken ze duidelijk. “De wereld wordt een stuk mooier als we de scheidingslijn van onze muren af en toe even vergeten”. Dorpsraad Lieshout vind dit zo’n mooi initiatief dat zij (een deel) van de kosten voor het maken van het kastje op zich hebben genomen.

Vulling nodig !

Het buurtkastje is helemaal anoniem. Er worden geen vragen gesteld als iemand iets uit het kastje haalt, je hoeft niks te laten zien of iets uit te leggen. Dat geldt óók voor degene die iets kunnen missen: donaties zijn ook anoniem en zéér welkom. Inmiddels blijkt immers dat het “buurtkastje” in een behoefte voorziet. Dus is er óók behoefte aan vulling van het kastje. Wie -niet bederfelijke- boodschappen kan missen kan ze zelf in het kastje zetten of afgeven bij de organisatie, op Dorpsstraat 50. Alle voedselproducten -niet bederfelijk en met uitzondering van alcohol- zijn welkom. Daarnaast zijn ook zaken als verzorgingsproducten, shampoo en zeep welkom.

Dorpsraad Lieshout adviseert buurtinfo via “MijnOverheid” 

Dorpsraad Lieshout staat voor een goede verbinding tussen burgers en overheid. Om die reden adviseert ze geïnteresseerden te kijken op www.overheid.nl voor uitleg over “berichten over uw buurt”. Na aanmelding ontvangt iedereen die dat doet maximaal één keer per week een e-mail van Overheid.nl met specifieke berichten over de buurt waarin de geïnteresseerde woont.

 

Met deze nieuwe digitale service laat de overheid weten wat er allemaal speelt in de buurt. Een mooi initiatief om overheid en burgers dichter bij elkaar te brengen, vindt de Dorpsraad. Om die reden adviseert ze geïnteresseerden dan ook om zich aan te melden voor deze nieuwsbrieven. Enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat de geïnteresseerde 25 jaar of ouder is én een e-mailadres heeft.

 

Altijd op de hoogte

Door aanmelden kunnen geïnteresseerden altijd op de hoogte zijn. De overheid informeert immers (per e-mail) over bekendmakingen van de overheid. Dat kan gaan om vergunningen voor het verbouwen van een huis, over het kappen van een boom of over het houden van een buurtfeest. Met behulp van de postcode, het huisnummer en de afstand tot die woning worden overheidsberichten geselecteerd die binnen die straal vallen. Op de site Overheid.nl zijn deze overigens ook steeds weer terug te lezen.

 

Geweldige service

De Dorpsraad Lieshout is blij met deze service en beveelt deze van harte aan. Op iedere melding kan immers weer doorgeklikt worden en kunnen details met betrekking die melding worden ingezien. Bij verleende vergunningen wordt ook aangegeven hoe belanghebbenden bezwaar kunnen maken. Verder wordt ook -per melding- aangegeven wat gedaan kan worden als iemand het oneens is met de maatregel of vergunning en wordt bijvoorbeeld verwezen hoe iets voorgelegd kan worden bij de Voorzieningenrechter. “Een geweldige service” vindt de Dorpsraad, die zo zelf ook beter geïnformeerd is over wat er in het dorp allemaal speelt.

Woonwerkgroep Dorpsraad Lieshout zéér bezorgd over uitblijven voortgang

De werkgroep “Wonen” van de Dorpsraad Lieshout maakt zich ernstig zorgen over het uitblijven van échte voortgang bij diverse woonprojecten die -volgens hen- al lang hadden moeten lopen. Het project aan de Baverdestraat is zo’n voorbeeld. Realisatie hiervan “schiet niet bepaald op”. Ook het realiseren van woonruimte in het Franciscushof wordt steeds maar weer naar achteren geschoven en de aanpak van de Heuvel -waar ook volop woonruimte zal komen lijkt een-lange- termijn verhaal te worden. Kortom, er zit al tijden nauwelijks schot in de woonprojecten voor Lieshout. Een heel zorgelijke situatie, vindt de Dorpsraad.

 

Wél volop plannen

Al jaren worden er voor Lieshout plannen gemaakt om wat te doen aan de enorme woonruimte-problemen die er zijn. Het dorp beschikt immers nauwelijks over passende én beschikbare woonruimtes. Hierdoor trekt de jeugd weg uit het dorp, zien winkeliers het niet meer zitten en neemt de leefbaarheid zienderogen af. Ondanks de diverse plannen die er zijn zit er geen enkel schot in de voortgang van deze projecten.

 

“Nog niet bekend”

De herontwikkelingssite van de Baverdestraat geeft “heel mooi” aan dat het oorspronkelijke ontwerp dateert van 11 maart 2019: dat is inmiddels alweer ruim 5 jaar (!) geleden. In die tussentijd zijn er wel wat stappen gezet, is er overleg geweest, is er een participatiegroep gevormd en is er in 2022 een samenwerking ondertekend. Helaas staat bij de realisatie van de plannen nog steeds “nog niet bekend”. De sloop is nog niet bekend, het bouwrijp maken van de grond is nog niet bekend, de start bouw is nog niet bekend en bij de oplevering staat -inderdaad- ook nog niet bekend.

 

Geen échte voortgang

Ook de herontwikkeling van het Franciscushof is zo’n project waar almaar geen schot in komt. Ook hier zijn plannen voor gemaakt, hebben verschillende directies en besturen hun akkoord voor gegeven, maar komt almaar geen concreet plan op tafel. En, zolang er geen concreet plan is, is er ook geen realisatie van de ombouw, geen start van de ombouw en ook hier is het opleveren dus “nog niet bekend”.

 

Ernstige zorgen

De woonwerkgroep maakt zich dan ook ernstige zorgen over deze “geen voortgang”. De werkgroep wil graag attenderen op de vele bouwmogelijkheden die er weldegelijk zijn in het Lieshoutse. Met de nodige expertise werken zij dan ook aan het in kaart brengen van concrete in- én uitbreidingsmogelijkheden, zodat er volgende projecten klaar kunnen staan als de huidige concrete projecten -eindelijk- gerealiseerd zullen worden. De ontwikkeling van passende woonruimte in Lieshout is immers niet afhankelijk van één project, maar zal de komende jaren continue door moeten lopen.

Dorpsraad Lieshout attendeert op cursus “Digisterker”

De bibliotheek is veel meer dan alleen een plaats om boeken te lenen. De bibliotheek helpt u ook graag om digitaal wegwijs worden. Binnenkort starten zij weer een (gratis) cursus om makkelijker met de overheid te kunnen communiceren. Omdat de Dorpsraad Lieshout staat voor het verbinden van burgers en (lokale) overheid wil ze graag de inwoners attenderen op deze cursus: ná de cursus is de overheid immers een stuk makkelijker -digitaal- te bereiken.

 

Digitaal communiceren

“Niet iedereen is in staat om digitaal te communiceren met de overheid. Tóch werkt de overheid er hard aan om het contact met burgers steeds meer digitaal te laten verlopen. Wil je leren hoe je zelf digitaal je zaken kunt regelen met bijvoorbeeld gemeente, de belastingdienst, de sociale verzekeringsbank of je zorgverzekeraar ? De computercursus “Digisterker” helpt je op weg”. Met deze tekst opent het persbericht van de Lieshoutse bibliotheek. Graag willen zij immers de burgers wat bijleren om zo makkelijker met de overheid te kunnen communiceren.

 

Belangrijkste digitale verbindingen

Tijdens de cursus “Digisterker” gaan ze in op het aanvragen, gebruiken en aanpassen van een DigiD. Ook het installeren van de DigiD komt aan de orde net als methoden om informatie op te zoeken bij overheidsdiensten. Ook de “mijn” omgevingen komen aan bod. Via deze omgevingen kunnen vaak afspraken gemaakt worden of persoonlijke aanvragen gedaan worden. Tenslotte komt ook het lezen van de berichten-box van de overheid aan de orde. Kortom; de belangrijkste digitale verbindingen met de overheid komen allemaal aan de orde.

 

Cursusdagen gepland

De cursus bestaat uit 4 lessen die allemaal gehouden worden in het Lieshoutse dorpshuis, waar de bibliotheek ook gevestigd is. Deelname is -voor iedereen- helemaal gratis, óók voor niet-leden van de bibliotheek en met name bestemd voor de inwoners van lieshout én Mariahout. Op dit moment staat er een cursus gepland op de maandagochtenden: 8, 15, 22 en 29 april, steeds van 09:30 uur tot 12:00 uur. Dorpsraad Lieshout adviseert iedereen die beter en makkelijker wil communiceren met de overheid om deel te nemen aan deze cursus: het enige wat je moet kunnen is enigszins omgaan met internet: je moet kunnen werken met een toetsenbord en muis, internet hebben en een e-mailadres. Mocht je deze vaardigheden niet bezitten: kijk dan een bij de cursus “klik&Tik” die de bibliotheek ook organiseert.

 

Meedoen ?

Wil je ook meedoen ? Meld je dan vóór 1 april aan via telefoonnummer 0492-323245 en geef je naam, e-mailadres, telefoonnummer en woonplaats op. Geef ook even op of je al een DigiD hebt, dan kan de cursusleiding je verder op weg helpen.

 

Dorpsraad Lieshout wil communicatie “gemeente-burger” verbeteren

Dorpsraad Lieshout zou graag willen dat de communicatie tussen gemeente en burgers verbeterd. Soms gaat deze communicatie immers heel erg goed, zoals bij het renovatieproject van de Lankelaar/schutstraat, soms gaat het “matig” (als bij de herinrichting van de Adriaan Boutlaan) en soms wordt er totaal niet samen gewerkt, zoals bij de vergroening van de speelplaats bij de Sprankel. Dorpsraad Lieshout zou graag de wijze van werken als bij het renovatieproject Lankelaar/Schutstraat in meer projecten terug willen zien.

 

Perfect

“Perfect” met die uitdrukking wil de Dorpsraad de gemeente Laarbeek een pluim geven voor de ontwikkeling van het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Lankelaar en Schutstraat. De gemeente heeft hier écht geluisterd naar de bewoners en betrokkenen en hun inbreng prima verwerkt in de voorstellen. De betrokkenen hadden zich hiervoor ook prima georganiseerd en het initiatief genomen om hun ideeën naar voren te brengen. Via een goed communicatietraject zijn de wensen nu verwerkt in het plan en zijn alle partijen zéér tevreden met het eindresultaat.

 

Figuranten

Hoe anders is het met de lopende renovatie van de Adriaan Boutlaan. De feedback die de betrokkenen hebben gegeven is weinig serieus genomen en in de voorgenomen plannen -die nu in uitvoering zijn- zijn nog steeds openstaande discussiepunten (o.a. over het aantal benodigde parkeerplaatsen). Dat het met “nóg minder samenwerking” ook kan gebeuren toont het project ter vergroening van de speelplaats bij kindcentrum de Sprankel wel aan. Daar wordt de input van betrokkenen totaal niet meegenomen waardoor er uiteindelijk geen enkel draagvlak is bij de lokale betrokkenen. Inmiddels zijn de parkeerplaatsen “gewoon” verplaatst naar het Kerkhofpad, terwijl goed overleg en een gezamenlijke afweging waarschijnlijk tot andere resultaten had geleid. Betrokkenen voelen zich hier dan ook totaal niet serieus genomen en lijken te figureren in deze zaak.

 

Model-aanpak

Dorpsraad Lieshout wil graag een positieve rol spelen bij het verbinden van de burgers en de gemeente. Graag wil zij -in gemeentelijke projecten- beide partijen samen brengen om gezamenlijk zo’n goed mogelijk resultaat te halen: in ieder geval een resultaat te halen waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden: óók de gemeente en óók de betrokken burgers. Graag zou zij dan ook zien dat de gevolgde procedures bij de herontwikkeling van de Lankelaar en Schutstraat model komen te staan voor de aanpak van een project. Hierdoor zijn de nu ontstane conflicten als in de Adriaan Boutlaan en bij de Sprankel te voorkomen. “Het kan dus wel” redeneert de Dorpsraad “maar dan moeten alle partijen dat wél willen”. Om die reden roept ze de gemeente op om de ontstane ophef over bovengenoemde projecten te bespreken en voortaan open te staan -nét als bij het Lankelaar/Schutstraat-project- voor gezamenlijke aanpak met alleen maar winnaars.

Dorpsraad Lieshout wil aandacht voor “Voorzieningen”

De voorzieningen in het dorp Lieshout zijn beperkt. Om een nog verdere afschaling te voorkomen heeft de Dorpsraad het onderwerp “Voorzieningen” permanent op de radar staan. Ze hebben hier dan ook volop aandacht aan besteed in de evaluatie van de actieplannen 2023 én bij het opstellen van de jaarplannen voor 2024. Voor komend jaar zijn groenvoorzieningen, de voorzieningen op de Heuvel en ontwikkelingen met de bibliotheek bovenaan op het lijstje gezet.

 

Groenvoorzieningen

Voorzieningen -in de breedste zin van het woord- zijn cruciaal voor de leefbaarheid van een dorp. Zeker een kleiner dorp als Lieshout heeft ernstige behoefte aan goede voorzieningen om zo de leefbaarheid in stand te houden. Groenvoorzieningen horen daar óók bij. Vanuit de klankbordgroep én vanuit de samenleving komen hier nogal wat op- en aanmerkingen over. Het matige of “te lompe” onderhoud van het groen, de afname van het groen ten koste van andere voorzieningen en de kwaliteit van het groen hebben aandacht nodig. Om die reden heeft de Dorpsraad de groenvoorziening als belangrijk aandachtspunt voor 2024 opgenomen in haar jaarplan.

 

Winkelvoorzieningen

Ook de winkelvoorzieningen zijn natuurlijk van wezenlijk belang voor de leefbaarheid. In dat kader kijkt de Dorpsraad volop ook mee bij de herontwikkeling van de Heuvel (“Centrumplan”) en de daaropvolgende verplaatsing van de supermarkt. Doel is immers om de winkelvoorzieningen minimaal op het huidige niveau te houden en -waar mogelijk- uit te breiden.

 

Bibliotheek

Ook de bibliotheek is zo’n voorziening die de Dorpsraad graag -in haar huidige vorm- behouden ziet voor Lieshout. Om die reden volgt zij de “afbouw-ontwikkelingen” van de bibliotheek in Aarle-Rixtel met argusogen. Ook daar is inmiddels gebleken dat het inperken van zo’n voorziening op behoorlijke weerstand van de inwoners stuit: het initiatief ‘Alebieb” toont dat duidelijk aan. Ondanks het beperkt aantal gebruikers is het iets wat men toch graag wil behouden. Vanwege de vier-kernen-strategie van de gemeente Laarbeek zou men ook graag zien dat dit soort voorzieningen niet “standaard” naar de grootste kern gaan, maar verdeeld worden over de kernen. Alleen dan kunnen immers de “niet-grootste-kernen” óók leefbaar blijven.

Dorpsraad Lieshout werkt jaarplannen weer bij

Ook dit jaar heeft de Dorpsraad Lieshout haar cyclus met jaarplannen opgepakt. In het beleidsplan van de Dorpsraad staat immers dat jaarlijks doelstellingen moeten worden benoemd en plannen moeten worden gemaakt om die doelstellingen te bereiken. Alleen dan -vindt de Dorpsraad- kan de aandacht aan de juiste zaken gegeven worden en dus focus worden gehouden. Uiteraard wordt er ook teruggekeken naar de behaalde resultaten.

 

Beleidsplan

Dorpsraad Lieshout heeft een stabiel beleidsplan waarin ze allerlei zaken hebben vastgesteld als: Wat is en doet de Dorpsraad Lieshout ? Wat is hun doel ? Wat is hun missie ? Wie zijn zij en met welke aandachtsvelden willen zij zich bezig houden ? en, Hoe doen ze dit ? In de jaarplannen willen de leden van de Dorpsraad vooral antwoord geven op de laatste twee vragen: met welke aandachtsvelden willen zij zich (het komend jaar) bezig houden ? en hoe willen ze dat doen ? Met een gekaderd antwoord op deze vragen kan de juiste focus gegeven worden.

 

Actuele zaken

Helaas kan niet alles gepland worden. Voor actuele zaken of voorvallen kunnen geen plannen gemaakt worden, zo lijkt het. Die zaken kunnen worden opgepakt zodra ze zich voor doen, maar zouden ook al enigszins voorzien kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld door alvast -in het beleid- vast te leggen hoe met actuele zaken omgegaan moet worden. Hoe antwoorden we op een leefbaarheidsinitiatief ? Hoe ondersteunen we een voorstel naar het juiste loket ? Hoe kunnen we initiatieven begeleiden ? Dat zijn vragen die in het beleid kunnen worden vastgelegd en als draaiboek kunnen dienen voor momenten dat er zich onverwachte en actuele zaken voor doen.

 

Jaarplansessie

Vanwege de gewenste focus hebben de leden van de Dorpsraad Lieshout zich nu op de aandachtvelden gericht die expliciet benoemd zijn in het beleidsplan: Wonen, Verkeer en verkeersveiligheid, Zorg en welzijn, (Winkel)voorzieningen en Communicatie. Alle leden hebben nu hun plannen van het afgelopen jaar geëvalueerd en nieuwe plannen voor hun aandachtgebied gemaakt: hierin wordt de input, verkregen vanuit de klankbordgroep zeker meegenomen. Deze jaarplannen worden voor het einde van het jaar definitief gemaakt, zodat de leden met hun plannen aan de slag kunnen.

 

Heeft u vragen over waar de Dorpsraad Lieshout zoal mee bezig is ? Of wilt u weten wat hun doelstellingen zijn ? of heeft u nog ideeën waar de Dorpsraad zich in 2024 op moet richten ? Kijk dan eens op de site van de Dorpsraad via www.dorpsraad-lieshout.nl en geef uw tips door.