Dorpsraad Lieshout wil in 2025 veel op het gebied van “wonen”

Dorpsraad Lieshout hoopt een verbindende rol te kunnen spelen bij de ontwikkeling van wonen in het centrumplan: zij wil graag dat ook daar “passend gebouwd” gaat worden.

“Wonen” is voor Dorpsraad Lieshout een belangrijke permanent aandachtsgebied. Uit de jaarplan-evaluatie bleek dat woonprojecten vaak langlopend zijn en daardoor doorlopen in volgende jaarplannen. Via de jaarplannen voor 2025 heeft de werkgroep “Wonen” wederom belangrijke doelstellingen geformuleerd. Zo willen ze nauw betrokken zijn bij de woon-ontwikkelingen in de Baverdestraat, op de Heuvel en in het Franciscushof. Ook willen zij de potentiële bouwlocaties onder de aandacht brengen en een rol spelen in het issue “jongeren en wonen”.

Projecten in “Wonen” betreffen vaak langdurige en dus meerjarige trajecten. Om die reden is in het jaarplan voor 2025 van de Dorpsraad Lieshout veel terug te zien wat er afgelopen jaar ook al in stond. Projecten als de herontwikkeling van de woningen aan de Baverdestraat en de ”woon-invulling” van het plan voor de Heuvel liepen de afgelopen jaren ook al en zullen komend jaar ook weer aandacht vragen.

Bouwlocaties

Nieuw in de jaarplannen is een voornemen om de gemeente Laarbeek te koppelen aan voorstellen voor het bouwen in het buitengebied. De afgelopen tijd heeft de werkgroep Wonen in beeld gebracht welke mogelijkheden daar liggen. Vorig jaar is dit met de gemeente besproken en voor dit jaar staat op het programma om voor enkele van deze locaties een volgende stap te zetten en plannen te maken. Naast uitbreiding zijn er ook inbreidingslocaties in beeld gebracht. Ook die wil de Dorpsraad graag bij de politiek onder de aandacht brengen.

Passend bouwen

Naast bouwen dient ook nadrukkelijk “passend gebouwd” te worden. De woningen die uiteindelijk gerealiseerd worden moeten immers passen bij de behoeftes. Zo is er een duidelijke behoefte bij jongeren om een betaalbare woning in Lieshout te kunnen betrekken. De Dorpsraad wil zich komend jaar specifiek richten op deze groep. Van belang is dus niet alleen dát er gebouwd wordt, maar ook nog eens dat het juiste gebouwd wordt.

Franciscushof

Ook de invulling van de -nog steeds- deels leegstaande ruimtes in het Franciscushof is de Dorpsraad al langer een doorn in het oog. Om die reden heeft ze eind 2024 een nieuwe poging gewaagd om de ontwikkelingen weer aan de gang te krijgen. In het actieplan voor 2025 wil ze daar opnieuw energie in steken. Overigens wil ze ook graag “verbinden” bij de woningontwikkeling in het “centrumplan” en aan de Baverdestraat: om die reden zijn deze ook opgenomen in het jaarplan.

Dorpsraad Lieshout vindt communicatie belangrijk

: Stan van Vijfeijken verzorgt -al enkele jaren- de communicatie voor de Dorpsraad Lieshout

Dorpsraad Lieshout wil graag contact met haar achterban. Om die reden publiceert ze wekelijks “waar ze mee bezig is”. Afgelopen jaar heeft de Dorpsraad dat liefst 46 keer gedaan. In het jaarplan is te lezen dat ze deze wijze van communicatie graag voort willen zetten en ze ook komend jaar wekelijks willen blijven publiceren, óók op sociale media. Daarnaast valt te lezen dat de Dorpsraad graag hun “klankbordgroep” verder wil uitbreiden, zodat ze makkelijk navraag kunnen doen naar actuele thema’s.

 Nieuwbrief

De Nieuwsbrief die de Dorpsraad Lieshout wekelijks verspreidt is inmiddels algemeen bekend. In die Nieuwsbrief besteedt de Dorpsraad steeds aandacht aan één actueel thema. Hierdoor kunnen ze goed aangeven waar ze allemaal mee bezig zijn en gelijktijdig wat meer diepgang geven met betrekking tot dat onderwerp. De Nieuwsbrief wordt wekelijks verspreid naar de traditionele lokale media (Mooi Laarbeekkrant, Rond de Linde, Eindhovens dagblad, Radio Peelrand e.d.), naar de leden van de klankbordgroep en naar “andere betrokkenen” uit de politiek en het verenigingsleven. Ook wordt de Nieuwsbrief gedeeld via sociale media als de Facebookpagina van de Dorpsraad en de site van de Dorpsraad.

Klankbordgroep

De “Klankbordgroep” is dus de groep die deze info steeds als eerste ontvangt (en natuurlijk kan reageren). Dorpsraad Lieshout informeert de leden van de klankbordgroep niet alleen, zij haalt er ook informatie -indien dat nodig is- op. Graag wil de Dorpsraad deze klankbord groep uitbreiden én meer representatief maken. Om die reden roepen ze álle inwoners van Lieshout (dus ook jongeren) op om zich aan te melden voor die klankbordgroep: dat kan heel eenvoudig via het contactformulier op de site: www.dorpsraad-lieshout.nl of via een kort mailtje naar info@dorpsraad-lieshout.nl.

Jaarplannen delen

Dit jaar heeft de Dorpsraad er weer voor gekozen om de inhoud van de jaarplannen middels de Nieuwsbrieven te delen zodat de plannen breed bekend kunnen worden en er wat meer informatie gedeeld kan worden over dat aandachtsgebied: gedurende de komende weken van het nieuwe jaar zullen zo de plannen voor de belangrijkste aandachtsgebieden gedeeld worden.

Dorpsraad wenst héél Lieshout prettige feestdagen

De Lieshoutse Heuvel is -dankzij de extra sfeerverlichting in de kiosk- dit jaar nóg een beetje sfeervoller.

Dorpsraad Lieshout wenst heel Lieshout prettige feestdagen. Om die wens wat kracht bij te zetten heeft de Dorpsraad een initiatief ondersteunt om nét wat meer sfeer in het dorp te brengen. Ze hebben daarom financiële ondersteuning verleend om de kiosk -midden in het dorp- dit jaar extra mooi aan-te-kleden en te verlichten. Een beetje extra licht tijdens de korte en duistere winterdagen draagt immers óók bij aan het “gelukkig voelen in het dorp”: iets waar de Dorpsraad graag voor wil bijdragen.

 Leefbaarheidsinitiatieven zijn er in alle maten en vormen. Gelukkig weten deze initiatiefnemers de weg naar de subsidiepot van de Dorpsraad steeds beter te vinden. De commissie Leefbaarheid van de Dorpsraad Lieshout beoordeelt deze aanvragen steeds op basis van een aantal vooraf opgestelde criteria, die terug te vinden zijn op de site van de Dorpsraad (www.dorpsraad-lieshout.nl). Na beoordeling kennen zij al-of-niet een subsidie toe.

Portemonnee getrokken

Zo heeft de commissie de portemonnee dus getrokken om een bijdrage te leveren voor de sfeerverlichting in het hart van Lieshout, op de Heuvel. Mede dankzij die bijdrage hebben de vrijwilligers de Heuvel nóg sfeervoller kunnen maken.  Ook het bevrijdingsconcert van Harmonie Sint Caecilia was zo’n initiatief dat de inwoners van Lieshout samenbrengt: ook voor dat initiatief heeft de Dorpsraad daarom een (financiële) bijdrage geleverd.  Ook liggen er nog aanvragen voor een bijdrage aan de (geplande) renovatie van de sanitaire unit bij de blokhut van Scouting Lieshout-Mariahout. Ook die vereniging werkt immers aan het “invullen van de leefbaarheid” in Lieshout en heeft de Dorpsraad om ondersteuning gevraagd. Tenslotte heeft ook carnavalsvereniging de Roapers om ondersteuning gevraagd om de gekozen carnavalslocatie wat sfeervoller te maken en zo de inwoners van Lieshout een gezellige én aangeklede carnaval te bieden.

Voorwaarden

Allerlei leefbaarheidsinitiatieven worden dus ondersteund. “Leefbaarheid” is immers een breed begrip. Gelukkig heeft de Dorpsraad -dankzij de gulle subsidies van de gemeente- budget om in de volle breedte te ondersteunen. Organiseert u ook een evenement in Lieshout en heeft u twijfel of uw evenement ondersteund zou kunnen worden ? Doe dan navraag bij de Dorpsraad via info@dorpraad-lieshout.nl of vul het aanvraagformulier in. Wellicht kan ook uw evenement immers zomaar extra ondersteund worden.

Prettige feestdagen !

Dorpsraad Lieshout werkt jaarplannen weer bij

Dorpsraad Lieshout is de plannen voor 2024 aan het evalueren en nieuwe plannen aan het maken voor 2025.

Ook dit jaar heeft de Dorpsraad Lieshout haar cyclus met jaarplannen opgepakt. In het beleidsplan van de Dorpsraad staat immers dat jaarlijks doelstellingen moeten worden benoemd en plannen moeten worden gemaakt om die doelstellingen te bereiken. Alleen dan -vindt de Dorpsraad- kan de aandacht aan de juiste zaken gegeven worden en dus focus worden gehouden. Uiteraard wordt er ook teruggekeken naar de behaalde resultaten.

 Beleidsplan

Dorpsraad Lieshout heeft een uitgewerkt beleidsplan waarin ze allerlei zaken hebben vastgesteld als: Wat is en doet de Dorpsraad Lieshout ? Wat is hun doel ? Wat is hun missie ? Wie zijn zij en met welke aandachtsvelden willen zij zich bezig houden ? En, hoe doen ze dit ? In de jaarplannen willen de leden van de Dorpsraad vooral antwoord geven op de laatste twee vragen: met welke aandachtsvelden willen zij zich (het komend jaar) bezig houden en hoe willen ze dat doen. Met een gekaderd antwoord op deze vragen kan de juiste focus behouden worden.

Actuele zaken

Helaas kan niet alles gepland worden. Voor actuele zaken of voorvallen kunnen geen plannen gemaakt worden, zo blijkt. Die zaken kunnen worden opgepakt zodra ze zich voor doen, maar zouden ook al enigszins voorzien kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld door alvast -in het beleid- vast te leggen hoe met actuele zaken omgegaan moet worden. Hoe antwoorden we op een leefbaarheidsinitiatief ? Hoe begeleiden we een voorstel naar het juiste loket ? Hoe kunnen we aan initiatieven bijdragen ? Dat zijn vragen die in het beleid zijn vastgelegd en als draaiboek kunnen dienen voor momenten dat er zich onverwachte actuele zaken voor doen. Ook die actuele zaken kunnen dus de benodigde aandacht krijgen.

Jaarplansessie

Vanwege de gewenste focus hebben de leden van de Dorpsraad Lieshout zich nu op de aandachtvelden gericht die expliciet benoemd zijn in het beleidsplan: Wonen, Verkeer en verkeersveiligheid, Zorg en welzijn, (Winkel)voorzieningen en Communicatie. Alle leden hebben hun plannen van het afgelopen jaar geëvalueerd en nieuwe plannen voor hun aandachtgebied gemaakt: hierin wordt de input, verkregen vanuit de Lieshoutse gemeenschap meegenomen. Deze jaarplannen worden nog voor het einde van het jaar definitief gemaakt, zodat de leden komend jaar met hun plannen aan de slag kunnen.

Heeft u vragen over waar de Dorpsraad Lieshout zoal mee bezig is ? Of wilt u weten wat hun doelstellingen zijn ? of heeft u nog ideeën waar de Dorpsraad zich in 2025 op moet richten ? Kijk dan eens op de site van de Dorpsraad via  www.dorpsraad-lieshout.nl en geef uw tips door via info@dorpsraad-lieshout.nl.

Dorpsraad Lieshout blij met enthousiasme Repair Café

Het Lieshoutse Repair Café is op iedere derde woensdag van de maand, ’s middags van 13:30 tot 16:00 uur in het Dorpshuis

Het enthousiasme van de leden van het Lieshoutse Repair Café lijkt geen grenzen te kennen. Steeds weer staan de vrijwilligers klaar om defecte apparaten te herstellen én een gezellig praatje te houden. Deze werkgroep van de Dorpsraad Lieshout rapporteert dan ook vol enthousiasme dat het hen weer gelukt is om bepaalde defecte apparaten aan de gang te krijgen, maar melden met evenveel enthousiasme dat het weer “als vanouds” genieten was en dat het Lieshoutse Repair Cafe “echt gezellig” is. Dorpsraad Lieshout is dan ook érg blij met het enthousiasme waarmee deze vrijwilligers hun “café” runnen en de sociale cohesie die zij hiermee impliciet verzorgen.

Met terechte trots meldt Giel Reijnders -die het Lieshoutse Repair Café coördineert- dat er tijdens het meest recente Repair Café liefst 22 apparaten zijn aangeboden én gerepareerd. Mooiste moment was wel dat vakman Carlo liefst vier “defecte” apparaten van een mevrouw in het Dorpshuis -waar het Repair Café maandelijks wordt gehouden- testte en bleek dat alle apparaten tóch niet defect waren en naar behoren functioneerden. Zonder reparatie kon een tevreden klant weer naar huis. Ook een klok die voorzien is van een nieuw motortje en het herstel van een kapotte rollator zorgden -net als de vakkundige reparatie van twee broeken door coupeuse Annemarie van der Schouw- voor heel wat tevreden gezichten.

Repair Café maakt mensen blij

Het Lieshoutse Repair Café bestaat inmiddels al weer enkele jaren. “Het team maakt mensen graag blij” vertelt coördinator Giel vol passie “en daarnaast willen we graag laten zien dat repareren vaak helemaal niet moeilijk is en dat het ook nog eens in een gezellige sfeer kan plaatsvinden”. “Dit is onze manier van het bijdragen aan een meer duurzame wereld” vult hij aan terwijl zijn deskundige vakmensen weer een defect apparaat beoordelen en al snel zien waar het probleem zit: deze keer blijkt het een gebroken kabel te zijn. Met enkele snelle technische handelingen wordt de kabel hersteld en blijkt het apparaat toch helemaal niet zo defect als de aanbieder dacht. “Weer een tevreden klant”, zegt Giel “en weer voorkomen dat er een goed apparaat in de vuilnisbak gegooid wordt”.

Iedere derde woensdag van de maand

Het Lieshoutse Repair Café heeft haar “werkplaats” in het Dorpshuis. Eens per maand -op de derde woensdag van de maand- nemen de vakmensen plaats achter hun werkplek en helpen ze iedereen die iets aan komt bieden. Overigens is het Repair Café er niet alléén om te repareren; ook het bevorderen van de sociale samenhang staat bij hen hoog in het vaandel: voor iedereen is er dan ook gratis koffie en natuurlijk volop tijd voor “een goed gesprek”. Het eerstvolgende Repair Café is dus op 18 december a.s. Heeft u nog een defect apparaat wat u graag weer zou willen gebruiken ? Kom dan langs bij het komende Repair Café, dat dus op iedere derde woensdag van de maand, ’s middags van 13:30 tot 16:00 uur gehouden wordt. U bent van harte welkom … en de koffie staat altijd klaar !

Dorpsraad Lieshout attendeert op inloopavond snelfietsroute

Op 25 november a.s. wordt er een informatieavond gehouden in het Dorpshuis in Lieshout. Tijdens die avond wordt er informatie (en toelichting) gegeven op de ontwikkelingen van het snelfietspad van Eindhoven naar Gemert, dat dwars door de gemeente Laarbeek komt. Dorpsraad Lieshout is blij met deze toelichting en roept geïnteresseerden op om zeker even te komen kijken.

De ontwikkeling van snelfietsroutes door heel Nederland is volop aan de orde. Ook in zuid-oost Brabant moet een netwerk van snelfietspaden komen liggen om zo tegenwicht te kunnen bieden aan het almaar drukker wordende (en dichtslibbende) autoverkeer.

Huidige route

Op dit moment is de route tussen Gemert en Eindhoven in ontwikkeling. De ontwikkelaars hiervan zijn de gemeenten waardoor het fietspad komt en het projectbureau TAUW, dat de gemeentes weer ondersteunt bij het nemen van de juiste beslissingen. Deze ontwikkelaars willen nu de inwoners de huidige status laten zien.

Alternatief

Voor de ontwikkeling van de juiste route hebben de initiatiefnemers de Dorpsraden ingeschakeld en hen gevraagd mee te denken om te komen tot een optimale route. De verkeerswerkgroepen van de Laarbeekse kernen hebben hiervoor de koppen bij elkaar gestoken en uiteindelijk een (unanieme) “wensroute” voorgesteld. Tot op heden hebben de initiatiefnemers echter een andere dan deze “wensroute” voor ogen. De politiek, -die hierover uiteindelijk beslist- heeft inmiddels dan ook al vragen gesteld over de keuze om niet in te gaan op de “wensroute”, terwijl dat advies juist expliciet gevraagd was. Gezien de commotie die inmiddels is ontstaan over het niet-meewegen van dit alternatief zal de politiek nog wel de nodige stappen gaan zetten.

Kom kijken

Voor nu zijn er echter plannen die men graag wil delen. Sowieso een goed initiatief om plannen te delen, vindt de Dorpsraad. Om die reden attendeert de Dorpsraad Lieshout de inwoners dan ook graag op deze bijeenkomst.

Nog even de data:

Informatiebijeenkomst 1            Dorpshuis Lieshout

Datum                                                 maandag 25 november

Tijd                                                       18:30 – 20:00

Adres                                                   Grotenhof 2, 5737 CB Lieshout

Dorpsraden vragen aandacht voor aanleg laadpalen-infrastructuur

De komende jaren zullen er veel nieuwe laadpalen verschijnen binnen Laarbeek

De transitie naar elektrisch vervoer zal de komende jaren ook in Laarbeek zichtbaar worden. In de kernen zal de komende tijd fors geïnvesteerd worden in het aanleggen van laad-netwerken en zullen dus volop oplaadpalen geplaatst worden. Om dat goed te laten lopen en rekening te houden met belanghebbenden is een werkwijze opgezet waar plaats in is voor “medezeggenschap”. De dorpsraden van Laarbeek willen de inwoners graag informeren over dit project en gelijktijdig motiveren gebruik te maken van de inspraakmogelijkheden.

De provincie Noord Brabant wil graag vaart maken bij het aanleggen van een laad-infrastructuur voor elektrische voertuigen, zodat ze tijdig kunnen voldoen aan de verwachte laadbehoefte. De focus ligt daarbij op wat de behoefte in 2030 zou zijn. De provincie heeft daarvoor een contract gesloten met het softwarebedrijf EV Tools dat hiervoor in onze provincie een platform gaat inzetten om de betrokkenen bij elkaar te brengen. Om een goede infrastructuur te kunnen realiseren moeten immers naast de provincie ook de betrokken gemeente, de betrokken laadpaal-exploitant en de netwerkbeheerder op één lijn zitten.

200 laadpaallocaties

Voor de gemeente Laarbeek is berekend dat hier zo’n 200 laadpaal-locaties nodig zullen zijn om aan de vraag naar oplaadpunten te kunnen voldoen (in 2030). Om draagvlak te creëren voor deze laadpalen is gevraagd of de Dorpsraden een ondersteunende en verbindende rol willen spelen. Om die reden willen de Dorpsraden de burgers alvast informeren dat Vattenfall (dat is de netwerkbeheerder) binnenkort gaat komen met een overzicht van de laadpalen die zij als eerste willen gaan plaatsen. Dit overzicht komt ter inzage te liggen in een zogenaamd “voorgenomen verzamel verkeersbesluit”. Dit verkeersbesluit komt gedurende 6 weken ter inzage te liggen. In die tijd kunnen burgers zienswijzen indienen als ze bezwaren zien.

Verkeersbesluit

Nadat in inzage-termijn is verstreken -en eventuele zienswijzen zijn afgehandeld- gaat de gemeente het “voorgenomen verkeersbesluit” omzetten in een “definitief verkeersbesluit” en kan de netwerkbeheerder en de laadpaal-exploitant aan de slag met het plaatsen en aansluiten van deze laadpalen. Belanghebbenden die dán nog bezwaar willen maken kunnen dat alleen nog door een beroep in te stellen bij de rechtbank. Makkelijker, beter en eenvoudiger is het echter om gedurende de inzagetermijn een zienswijze in te dienen. De Laarbeekse Dorpsraden willen de inwoners graag wijzen op deze ontwikkeling en gang van zaken en vragen attent te blijven op deze ontwikkeling. Indien gewenst kunnen zij belanghebbenden helpen om bij het juiste loket te komen.

Heeft u vragen over deze ontwikkeling ? Neem dan contact op met de Dorpsraad: zij helpen u graag !

Bibliotheek proef blijft Dorpsraad Lieshout bezig houden

Dorpsraad Lieshout is bang dat deze tekst voorgoed van de raam van het Dorpshuis zal verdwijnen.

De proef met de bibliotheek, die in Aarle-Rixtel gehouden wordt blijft de gemoederen binnen de Dorpsraad Lieshout bezighouden. Omdat niet duidelijk is wat de doelstellingen van de proef zijn en wanneer de proef “geslaagd” genoemd zou kunnen worden ziet de Lieshoutse Dorpsraad ook dat dit waarschijnlijk het einde van de bibliotheek in Lieshout betekent.

Navraag bij de gemeente leverde een kort en onduidelijk antwoord op waarin niet concreet werd gedeeld op welke criteria de proef in Aarle-Rixtel nu beoordeeld gaat worden.

Onduidelijke doelstellingen 

Het verkleinen -of zelfs sluiten- van de bibliotheek op basis van een “proef zonder concrete doelstellingen”, gehouden in een andere kern kan niet echt op draagvlak in het Lieshoutse rekenen. De Dorpsraad zou dan ook graag concrete doelstellingen willen zien zodat duidelijk is waarover geoordeeld moet worden en dus ook welke doelstellingen er liggen voor een dorps-bibliotheek.

Tegengestelde bewegingen

Daarnaast staat een uitholling van de activiteiten in het Dorpshuis haaks op de wens om juist méér activiteiten en dus toeloop te krijgen naar het Dorpshuis. Sterker nog: de gemeente heeft onlangs (via de LEVgroep) een extra dorpsondersteuner aangesteld die juist de opdracht heeft meegekregen om meer toeloop te krijgen naar de Dorpshuizen. Uithollen van de activiteiten in zo’n Dorpshuis lijkt dan juist een tegengestelde beweging.

Laaggeletterdheid

Het verminderen van de bibliotheek voorzieningen staat, naar mening van de Dorpsraad, ook haaks op de wens om de laag geletterdheid te bestrijden. Voor het zichtbaar maken en in kaart brengen van die laag geletterdheid is juist een opdracht geformuleerd waarmee de nieuwe Dorpsondersteuner ook aan de slag zou moeten. Ook hier ziet de Dorpsraad ontwikkelingen die niet in één richting gaan. Vanwege deze vreemde tegenstellingen en het niet concretiseren van de doelstellingen blijft het onduidelijk in welke richting het beleid nu gaat.

Dorpsraad Lieshout hoopt alsnog op oplossing voor Franciscushof

Dorpsraad Lieshout zou alsnog graag appartementen in het -deels leegstaande- Franciscushof zien.

Dorpsraad Lieshout wil graag een nieuwe verbinding leggen om de Zorgboog en de gemeente Laarbeek samen aan tafel te krijgen om een oplossing te vinden voor het (tijdelijk) bewoonbaar maken van het Franciscushof. Dit woongebouw -dat al enige tijd deels leeg staat- zou immers een prima oplossing kunnen bieden voor starters en bewoners die graag wat kleiner willen gaan wonen. Een ultieme poging om dit te heroverwegen welteverstaan: de Zorgboog heeft immers aangegeven op dit moment geen heil te zien in dit project. Dorpsraad Lieshout ziet echter een meewerkende gemeente, waardoor er wellicht alsnog een opening gemaakt kan worden.

Al tijden ijvert de Dorpsraad -samen met de Seniorenvereniging Lieshout en Gemeenschapskracht- voor het in gebruik nemen van de -nu leegstaande- ruimtes in het Franciscushof. Deze zorg-appartementen staan immers leeg, terwijl er veel animo is om deze als “normaal appartement” in gebruik te nemen. Eerder heeft de Zorgboog -die eigenaar is van het Franciscushof- besloten hier geen stappen in te gaan ondernemen om tot een ombouw te komen. Als motivatie hiervoor werd gemeld dat de terugverdientijd van deze investeringen te kort zou zijn. Dat de terugverdientijd te kort zou zijn, zou weer mede oorzaak vinden bij een noodzakelijke bestemmingsverandering, waaraan de gemeente medewerking zou moeten verlenen.

Mogelijke opening ?

Uit overleg met de verantwoordelijke wethouder komt naar voren dat de gemeente best wil meewerken aan een bestemmingsverandering, maar dat daarvoor wél eerst een aanvraag ingediend moet worden. De Zorgboog zou er -om onduidelijke redenen- van uitgegaan zijn dat de tijd die de procedure in beslag zou nemen sowieso te lang zou zijn om er überhaupt aan te beginnen. Navraag bij de gemeente leert dat zij hier zeker graag naar gekeken zouden willen hebben, maar er dus geen verzoek voor hebben ontvangen.

Waar een wil is …

Dorpsraad Lieshout zou graag -samen met de Seniorenvereniging Lieshout en Gemeenschapskracht-zien dat de Zorgboog en de gemeente alsnog met elkaar in gesprek gaan om de (on)mogelijkheden van het (tijdelijk) “woongeschikt maken” van het Franciscushof te bespreken. Deze partijen zien hier immers een ongewenste leegstand ten opzichte van vele woningzoekenden. Een korte navraag in het dorp leert dan ook dat er voldoende gegadigden zijn die graag een woonunit in het Franciscushof zouden willen huren. Het lijkt dan ook zéér de moeite waard om een nieuwe poging te wagen om het Franciscushof “bewoonbaar” te krijgen. Waar een wil is, is immers altijd een weg …

Dorpsraad Lieshout maakt kennis met nieuwe dorpsondersteuner

Dorpsraad Lieshout heeft op een prettige wijze kennis gemaakt met de nieuwe dorpsondersteuner Noud van Leeuwen

Noud van Leeuwen is als nieuwe -extra- dorpsondersteuner begonnen. In die functie werkt hij voor alle Laarbeekse kernen: dus óók voor Lieshout. Om die reden heeft de Dorpsraad Lieshout nader kennis gemaakt met Noud en aangehoord welke aandachtspunten hij van zijn opdrachtgever heeft meegekregen. Gelijktijdig heeft de Dorpsraad hem alle mogelijke ondersteuning aangeboden en ook wat aandachtpunten meegegeven die in de ogen van de Dorpsraad de aandacht verdienen.

Dorpsraad Lieshout vergadert eens per ca. acht weken en neemt tijdens die bijeenkomsten alle lopende zaken door. Ter plekke worden eventuele formele beslissingen genomen over cruciale issues en krijgen de verschillende aandachtsgebieden de benodigde aandacht. Tijdens de meest recente vergadering is Noud van Leeuwen -als nieuwe dorpsondersteuner- aangeschoven om nader kennis te maken. Hij kwam samen met de bestaande dorpsondersteuner voor het Lieshoutse: Miranda Goedemans, die altijd bij de vergaderingen van de Dorpsraad aanwezig is.

Huiskamers

Noud van Leeuwen is door welzijnsorganisatie LEVgroep ingezet om de Laarbeekse kernen te begeleiden. Noud heeft van zijn opdrachtgever (de gemeente Laarbeek) twee belangrijke aandachtgebieden meegekregen. Allereerst zijn dat de huiskamers. De introductie van deze huiskamers -enkele jaren geleden- heeft immers niet geresulteerd in voldoende aanloop en voldoende activiteiten, waardoor de huiskamers niet de verbindende factor zijn geworden die men er graag van had gezien. Noud heeft de opdracht meegekregen om de aanloop verder te activeren en heeft daar inmiddels ook al plannen voor. Zo werkt hij al aan het “Jaar van de Huiskamer” en aan een “Huiskamerfestival” waarmee hij de loop naar deze huiskamers verder wil activeren. Dorpsraad Lieshout heeft de nieuwe dorpsondersteuner nog meegegeven dat ze ook graag initiatieven zouden willen zien die leiden naar een eigen jongerenruimte in het Dorpshuis. Eigenlijk dus een soort “huiskamer, maar dan voor de jeugd”. Ook die doelgroep heeft -naar de mening van de Dorpsraad- de aandacht nodig.

Laaggeletterdheid

Niet alleen het verder activeren van de huiskamers ligt op het bordje van Noud. Ook “laaggeletterdheid” heeft hij meegekregen als aandachtgebied. Laaggeletterdheid zou immers bij zo’n 16% van de mensen voorkomen, maar bij slechts 1% van de mensen zichtbaar zijn. De gemeente zou graag de ontbrekende 15% zichtbaar willen krijgen zodat ze daar een aanpak voor kunnen maken, als aanvulling op wat er nu al bestaat (o.a. via de bibliotheek). Noud geeft aan dat hij ook hier initiatieven voor wil nemen. Noud wil overigens voor beide aandachtpunten “de verbindende rol” gaan spelen en er voor zorgen dat de juiste partijen aangesloten zijn om het doel te bereiken. Dorpsraad Lieshout heeft hem daarop aangeboden gebruik te maken van de informatieschermen, die ze op belangrijke plaatsen in het dorp hebben hangen.