Dorpsraad Lieshout zoekt nieuwe kartrekker(s) voor jeugdactiviteit

Dankzij de inzet van enkele ondernemende vrijwilligers is in korte tijd een hele mooie jeugdactiviteit opgebouwd in Lieshout. Iedere vrijdagavond komt de jeugd -in grote getalen- naar sporthal “de Klumper” om daar samen te zaalvoetballen. Om deze activiteit voort te kunnen zetten is de Dorpsraad naarstig op zoek naar enkele vrijwilligers die de verdere organisatie en begeleiding willen overnemen.

Het “zaalvoetbal-initiatief” is er in betrekkelijk korte tijd in geslaagd om de Lieshoutse jeugd “een uitlaatklep” te geven. De jeugd ontmoet elkaar in de sporthal en kan zich lekker en sportief uitleven. Dankzij gemeentelijke ondersteuning (door middel van subsidie) en ondersteuning van de Dorpsraad Lieshout is het initiatief ook nog eens financieel gezond.

Kartrekker

Waar het initiatief wél behoefte aan heeft is een nieuw kartrekker. Iemand die zorgt dat het ook achter de schermen allemaal goed geregeld is. Deze kartrekker vraagt subsidies aan, huurt de sporthal, zorgt dat er communicatie en begeleiding is, coördineert de samenstelling van de groepen en dergelijke. Hij of zij werkt dus vooral achter de schermen. Op zich is dat niet écht veel werk, maar het moet wel goed geregeld zijn. Zou jij de Lieshoutse jeugd hiermee kunnen en willen helpen ? Neem dan contact op met de Dorpsraad Lieshout via een mailtje naar info@dorpsraad-lieshout.nl. Zij -en de voormalige kartrekkers- helpen je dan graag verder.

Begeleiding

Naast een kartrekker -die de zaken achter de schermen regelt- is er ook behoefte aan lokale begeleiding. Iemand die tijdens de zaalvoetbal-activiteit in de sporthal aanwezig is en kan helpen met wat toezicht: vaak is alleen aanwezigheid daarvoor al voldoende. Kun jij tijd vrijmaken op de vrijdagavond (vanaf 18:00 uur) en wil je de Lieshoutse jeugd begeleiden ? Neem dan ook contact op met de Dorpsraad via een email naar info@dorpsraad-lieshout.nl. Wellicht kunnen deze vrijwilligers, samen met de ouders van de deelnemers, hier een “begeleidingspoule” voor maken, zodat de begeleiding verdeeld kan worden.

Verbindende rol voor Dorpsraad

Als gemeld is er (voldoende) budget beschikbaar, zijn er draaiboeken en is er volop animo voor. Het zou enorm jammer zijn als dit mooie initiatief tot stilstand komt door een gebrek aan begeleiding. Om die reden wil de Dorpsraad graag haar verbindende rol oppakken en vrijwilligers koppelen aan het initiatief. Nogmaals; het zou jammer gaan als dit initiatief verloren gaat: de zaal-voetballende jeugd wil immers maar al te graag verder !

“Zorg & welzijn” belangrijk aandachtsveld voor Dorpsraad Lieshout

Dorpsraad Lieshout wil graag de werkgroep “zorg & welzijn” (onder leiding van Robert van Aspert) zwaarder bezetten

De Dorpsraad Lieshouts is actief op een aantal geselecteerde aandachtsvelden. Niet alleen verkeer en verkeersveiligheid, voorzieningen of wonen zijn belangrijk. Ook “zorg & welzijn” is een belangrijk aandachtspunt. “De zorg” is immers onlosmakelijk verbonden met de sociale structuur die de leefbaarheid in het dorp in stand houdt en/of verbetert. Omdat “zorg & welzijn” een breed begrip is en er veel -versplinterde- initiatieven zijn wil de Dorpsraad dit graag -via een goed bezette werkgroep- nauwgezet volgen.

Binnen de Dorpsraad Lieshout zijn de taken verdeeld. Alle leden hebben een speciaal aandachtsveld gekregen waarmee ze affiniteit hebben. Op die wijze zorgt de Dorpsraad er voor dat “de juiste man/vrouw” zich met “de juiste zaken” bezig houdt. Binnen de Dorpsraad heeft Robert van Aspert het aandachtsgebied “Zorg & Welzijn” op zich genomen.

Veel initiatieven

Er gebeurt enorm veel op het gebied van “zorg & welzijn”. Initiatieven en activiteiten op dit gebied zijn er volop. Zo veel zelfs, dat ze elkaar overlappen. Dorpsraad Lieshout wil graag in contact komen met die activiteiten en initiatieven om zo een verbindende rol te kunnen spelen. Omdat er zo veel activiteiten en initiatieven zijn zoekt de Dorpsraad leden voor de werkgroep die deze initiatieven volgt.

Werkgroep dun bezet

De werkgroep “Zorg & Welzijn” is erg dun bezet. Om die reden zoekt de Dorpsraad geïnteresseerden om een rol te spelen in deze werkgroep. Uiteraard dienen de leden van de werkgroep enige affectie te hebben voor de zorg. Dat positieve, warme gevoel voor de zorg kan voortkomen uit een privésituatie of een werksituatie: ervaringsdeskundigen zijn natuurlijk het best geïnformeerd over hoe de zorg in elkaar zit.

Interesse ?

Robert van Aspert is zo’n ervaringsdeskundige. Vanuit zijn privé-situatie heeft hij heel veel te doen gehad met de gehandicaptenzorg. Om die reden is hij ook gedreven om zo veel mogelijk te betekenen voor de zorg in het Lieshoutse. Bent u ook zo’n ervaringsdeskundige ? al dan niet uit een privésituatie of een werksituatie ? Of voelt u zich aangesproken en betrokken op dit werkgebied ? Sluit u dan aan bij de werkgroep om ook van betekenis te kunnen zijn voor dit belangrijke aandachtveld. Interesse ? Stuur dan een kort berichtje naar info@dorpsraad-lieshout.nl. De Lieshoutse zorg zal u dankbaar zijn.

Dorpsraad brengt Lieshoutse voetpaden in kaart

Dorpsraad Lieshout wil graag -middels een inventarisatie- een betere focus krijgen op de te verbeteren voetpaden.

Heeft u zich ook wel eens geërgerd dat er ergens geen voetpad ligt ? Of dat er wel een voetpad is, maar deze zo ongelijk is dat lopen nauwelijks mogelijk is ? Of een oprit ontbreekt voor een rolstoel of rollator ? De commissie Verkeer en Verkeersveiligheid van de Dorpsraad Lieshout is gestart met het in kaart brengen van de aanwezigheid én kwaliteit van de voetpaden in de Lieshoutse kern.

Dorpsraad Lieshout staat voor het in tact houden en/of verbeteren van de leefbaarheid in de kern Lieshout. Die leefbaarheid wordt duidelijk verbeterd als de voetpaden in de kern -en ook daarbuiten- in orde zijn. Voetpaden zijn derhalve een belangrijk aandachtspunt.

Veel gebruikt

Voetpaden worden volop gebruikt in Lieshout. Omdat het dorp klein en compact is lopen inwoners vaak naar de voorzieningen. Niet alleen naar de diverse winkels en horeca-voorzieningen, maar ook naar de huisarts, de tandarts, het Dorpshuis, de fysiotherapeut, het fitnesscentrum, de bibliotheek, de sporthal of de kiosk. In het dorp is een goed netwerk aan voetpaden dan ook een belangrijke factor. Overigens, niet alleen het netwerk is van belang, óók de kwaliteit er van is belangrijk.

In kaart brengen

Om een goed beeld te krijgen van de status van de voetpaden wil de commissie bij diverse (maatschappelijke) organisaties informatie ophalen. Zo had zij contact met o.a. de KBO, de Runnersclub en ORO Het Laarhuys en hen gevraagd om de knelpunten die zij ervaren te delen met de commissie. Ook de klankbordgroep van de Dorpsraad zal gevraagd worden om de knelpunten die zij ervaren te delen. Door deze inventarisatie hoopt de commissie een compleet beeld te krijgen de situatie en te ontdekken waar de prioriteiten liggen.

Knelpunten aanpakken

De commissie Verkeer en Verkeersveiligheid zal met al deze informatie de belangrijkste knelpunten m.b.t. voetpaden vast gaan leggen. Deze knelpunten zullen dan op de agenda geplaatst worden van het frequente overleg dat deze commissie heeft met de gemeente Laarbeek. Aanpassingen en verbeteringen worden immers geregisseerd door de gemeente. De Dorpsraad hoopt -door het op de agenda te plaatsen- dat zo de focus juist komt te liggen en de belangrijkste knelpunten als eerste aangepakt zullen worden.

Overigens: natuurlijk kan iedereen -altijd, op ieder moment- een (gevaarlijke) situatie melden via de site van de gemeente https://www.laarbeek.nl/melding-openbare-ruimte

Dorpsraad Lieshout regisseert kennismaking burgemeester

Henny Bevers (midden, wijzend) heeft burgemeester Lianne van der Aa enthousiast geïnformeerd over het rijke verleden van Lieshout

In het kader van haar “kennismakingsprogramma” heeft burgemeester Lianne van der Aa een bezoek gebracht aan Lieshout. De Lieshoutse Dorpsraad -die dit bezoek mocht organiseren- heeft dit moment aangegrepen om samen met de Heemkundekring, Seniorenvereniging Lieshout en kindcentrum de Sprankel de burgemeester wat bij te brengen over de lange historie van Lieshout, enkele ontwikkelingen te bezoeken én kennis te maken met zowel oude als jonge dorpsgenoten.

 Burgemeester Lianne van der Aa heeft in haar agenda tijd ingeruimd om (fysiek) kennis te maken met de Laarbeekse kernen. “Een belangrijk onderdeel van haar kennismakings-programma”, vindt ze zelf, omdat ze op deze wijze -naast het fysiek ervaren van de kernen- óók wat meer achtergrond mee krijgt.

“Zonder verleden geen toekomst”

Dorpsraad Lieshout had er voor gekozen om de burgemeester te ontvangen bij de Heemkundekring “’t Hof van Liessent”. Zonder verleden is er immers geen toekomst. Na een korte persoonlijke kennismaking is de burgemeester, via een fietstocht, langs enkele belangrijke plekken geleid in de Lieshoutse dorpskern. Op die plekken werd het verleden met het nodige enthousiasme inzichtelijk gemaakt en toegelicht door heemkundige Henny Bevers – van den Baar. Uiteindelijk werd ook naar de toekomst gekeken en toegelicht hoe sommige plaatsen gaan veranderen. Zo heeft de groep stilgestaan bij de Heuvel (waar een rigoureus revitaliseringsplan voor is gemaakt), de Baverdestraat  (waar al vele jaren een grote renovatie voor gepland is) en het Floreffeplein (waar de supermarkt uiteindelijk zou moeten komen).

Kennis nemen

Naast deze ontwikkelingen is ook stilgestaan bij het -bijna- leegstaande gebouw “Fransicushof”, waar Toon van de Kerkhof (als voorzitter van de Seniorenvereniging) de leegstands-problematiek heeft toegelicht. Vanwege de beperkte tijd zijn nog korte bezoekjes gebracht aan de “beweegtuin” en het “wandelparkje Franciscushof”, voordat de groep neerstreek in het Dorpshuis. In het Dorpshuis heeft de burgemeester een deel van de podium-ochtend van kindcentrum “de Sprankel” meegemaakt waardoor ze kennis kon maken met de jeugd. Daarna is ze aangeschoven bij de wekelijkse inloop van de seniorenvereniging. Daar heeft ze gezellig kunnen bijpraten met de senioren en kennis kunnen nemen van de actualiteiten, zoals zij die zien.

Vervolg

Gezien de korte tijd die beschikbaar was voor het kennismakingsbezoek van burgemeester Lianne van der Aa is afgesproken op een later tijdstip nóg eens een bezoek te organiseren. De Dorpsraad wil dan wat meer laten zien dan alleen de kern en meteen een kennismaking met het verenigingsleven inbouwen: de verenigingen zijn immers een belangrijke verbindende factor binnen de Lieshoutse samenleving.

Dorpsraad Lieshout zoekt vrijwilligers voor sneeuwruimploeg

De veegmachines van de Sneeuwruimploeg worden netjes onderhouden door de fa. Merks en “staan altijd klaar voor gebruik”.

Dorpsraad Lieshout denkt graag vooruit. En -“omdat je het dak moet repareren als het niet regent”- is de Dorpsraad nú op zoek naar vrijwilligers voor de “Sneeuwploeg”. Deze vrijwilligers staan klaar om op besneeuwde ochtenden de belangrijkste voetpaden in het dorp schoon te maken. Heeft u interesse om hierbij mee te helpen ? Neem dan contact op met de Dorpsraad via een mail naar info@dorpsraad-lieshout.nl.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Zij kunnen met hun inspanning bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid in een dorp. Zij kunnen ook een aanvulling bieden op de gemeentelijke voorzieningen en het daardoor nét wat “beter leefbaar” maken. Die verbetering van de leefbaarheid, dát is waar de Dorpsraad Lieshout graag voor wil staan.

Sneeuwruimploeg Kern Lieshout

De werkgroep “Sneeuwruimploeg Kern Lieshout” wil graag een bijdrage leveren aan de veiligheid -en dus de leefbaarheid- in de kern van Lieshout. Door een belangrijk deel van de stoepen schoon te maken (na sneeuwval) is het immers veiliger om in het dorp op pad te gaan. De Sneeuwruimploeg maakt overigens niet alle stoepen zuiver: zij beperken zich tot de belangrijkste voetpaden in de kern van het dorp en beperken zich tot één zijde van de straat. Hierdoor wordt óók voorzien in de wens van sommige bewoners om er met een slee op uit te trekken op dit soort winterse sneeuwdagen.

Hulpmiddelen

De Sneeuwruimploeg werkt -normaal gesproken- (uiteraard) alleen (enkele uren in de ochtend) op dagen dat er sneeuw gevallen is en begint dan zo vroeg mogelijk om mogelijke ongevallen door gladheid voor te zijn. De vrijwilligers hebben de beschikking over een machinale sneeuwruimer die werkt met roterende borstels. Met deze apparaten kunnen de stoepen betrekkelijk eenvoudig schoongemaakt worden. Het werk is dus eenvoudig en licht. En, omdat iedere vrijwilliger een eigen deel van het dorp schoonmaakt is door hun inzet het al snel een heel stuk veiliger op de stoepen.

Interesse ?

De winter is nu nog lang niet in beeld. Een mooi moment derhalve om de bezetting van de Sneeuwruimploeg in orde te maken. Heeft u interesse om mee te helpen en wilt u zich aansluiten bij de Lieshoutse Sneeuwruimploeg ? Neem dan contact op met de Dorpsraad via een mail naar info@dorpsraad-lieshout.nl. Uw aanmelding zal dan op de juiste plaats terecht komen, waarna met u contact opgenomen zal worden.

Dorpsraad Lieshout probeert buurt-apps uit voor communicatie

Ook Lieshout krijgt volop extra laadpalen voor elektrische voertuigen. Via buurtapps heeft de Dorpsraad de bewoners geïnformeerd over de voorgenomen locaties

“Communicatie” vindt de Dorpsraad Lieshout érg belangrijk. Laten weten wat er gebeurd, delen waar ze mee bezig zijn en informatie ophalen zijn van cruciaal belang om goed te kunnen functioneren. Naast de standaard media-kanalen (krant, radio, tv, sociale media) heeft de Dorpsraad nu ook enkele buurtapps ingeschakeld om informatie te delen met bewoners.

 Communicatie met de achterban én met de overheid is van cruciaal belang voor de Dorpsraad Lieshout. Om “te informeren” en “geïnformeerd te zijn” is het van groot belang dat alle communicatiekanalen wagenwijd open staan tussen de inwoners en de Dorpsraad aan de ene kant en de Dorpsraad en de gemeente aan de andere kant.

Buurtapp

Buurtapps zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Iedere wijk of straat heeft er inmiddels wel eentje. Vaak worden de apps vooral gebruikt als preventief middel om “onveilige situaties” aan elkaar door te geven. Dorpsraad Lieshout heeft de app nu geprobeerd te gebruiken om de buurtbewoners te informeren over de ontwikkelingen in hun wijk of straat. Écht lokaal dus; en specifiek de wijk betreffend waar de app voor gebruikt wordt.

Laadpalen

Omdat er op dit moment plannen gemaakt worden om op diverse plaatsen in het dorp laadpalen te plaatsen voor elektrische voertuigen heeft de Dorpsraad de geplande plaatsen per wijk -via die buurtapp- gedeeld met de bewoners. Tevens hebben ze aangegeven hoe -als bewoners het niet eens zijn met de gekozen locaties- hiervoor eventuele zienswijzen kunnen worden ingediend en hoe dan verder bezwaar gemaakt zou moeten worden. E.e.a. als aanvulling op de communicatie die de gemeente Laarbeek eerder heeft verzorgd via de lokale media.

Lokaal

Door op deze wijze de écht lokale plannen te delen hoopt de Dorpsraad dat de inwoners nóg beter geïnformeerd zijn over wat er “naast hun deur” gaat gebeuren. De Dorpsraad hoopt zo dat eventuele bezwaren tijdig worden neergelegd en dan dus “netjes in de procedures” meegenomen kunnen worden. Een extra service dus, om  de bewoners te attenderen. Bent u ook beheerder van zo’n buurtapp en wilt u ook dat uw buurt goed geïnformeerd is ? Leg dan contact met de Dorpsraad zodat zij -via u- de informatie kunnen delen.

Alert

Inmiddels is gebleken dat het delen van de informatie de inwoners meer alert heeft gemaakt. Enkele buurtbewoners hebben gereageerd en alternatieven aangereikt. Deze zijn -met hulp van de werkgroep Verkeersveiligheid- inmiddels bij het juiste loket afgeleverd waarna besloten is om de plaatsing (voorlopig) op te houden, tot het nader beoordeeld is.

Dorpsraad Lieshout werkt mee aan onderzoek WoCom

Ook de -te her-ontwikkelen- woningen aan de Baverdestraat worden door WoCom verhuurd.

“Wonen” is een van de belangrijke permanente aandachtsgebieden van de Dorpsraad Lieshout. Omdat WoCom -die nogal wat huizen in Lieshout verhuurt- een onderzoek is gestart naar het “ontwikkelen van leefbaarheid” voor hun huurders, is ook de Lieshoutse Dorpsraad meegenomen in het leefbaarheidsonderzoek dat de woningbouwvereniging hiervoor heeft opgezet. Naast de Dorpsraad is overigens ook bij tal van andere (maatschappelijke) organisaties naar hun mening gevraagd.

 WoCom is -naast wat particuliere verhuur- met afstand de belangrijkste woningverhuurder in Lieshout. De verhuurde huizen zelf zijn natuurlijk de eerste prioriteit voor deze woningbouwvereniging, maar zaken als veiligheid in de wijk, kwaliteit van de voorzieningen, onderlinge omgangsvormen en ontmoetingsplaatsen zijn zeker ook belangrijk.

Vormgeven leefbaarheidsbeleid

Om die “omgevingszaken” per wijk en/of dorp in kaart te brengen heeft de woningbouwvereniging een onderzoeksbureau in de hand genomen. Dit onderzoeksbureau heeft alle partners die met WoCom samenwerken -en enkele andere belangrijke partijen- aangeschreven en gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Ook de Lieshoutse Dorpsraad is zo om haar mening gevraagd, die ze -uiteraard- gedeeld heeft. Het onderzoeksbureau zal de input verwerken en de uitkomsten zullen gebruikt worden om het leefbaarheidsbeleid van WoCom verder vorm te geven. Ook zal de vereniging de resultaten op hun website publiceren.

Ontwikkelen Leefbaarheidsbeleid
Met de ontvangen feedback wil WoCom vragen beantwoorden als: wat zijn de grootste uitdagingen in het dorp en in de wijken? Waar moeten de woningcorporatie vooral aandacht aan besteden en waaraan niet? En, hoe kan zij dat gaan organiseren?  Allemaal belangrijke vragen die WoCom wil beantwoorden en samenvatten in het nieuwe leefbaarheidsbeleid.

Belangrijk voor Lieshoutse huurders

Dorpsraad Lieshout vindt het belangrijk om dit soort verenigingen te helpen met het opzetten van beleid: dat beleid treft immers rechtstreeks de inwoners van het dorp. Om die reden heeft ze graag meegewerkt aan de enquête en hoopt ze dat het beleid dat hiermee ontwikkeld wordt aan zal sluiten bij de wensen van de inwoners van Lieshout.

Verkeersveiligheid belangrijk issue voor Dorpsraad Lieshout

Het nieuwe -beter opvallende- verkeersbord is inmiddels geplaatst voor de kruising met de provinciale weg.

Verkeer en verkeersveiligheid is een belangrijk issue voor de Dorpsraad Lieshout. Een veilige verkeerssituatie in (en rondom) het dorp draagt immers op een belangrijke manier bij aan de leefbaarheid in het dorp. Om die reden heeft de Dorpsraad een aparte werkgroep om wensen met betrekking tot het verkeer en de verkeersveiligheid te bespreken en te prioriteren met de uitvoerende (gemeentelijke) partijen.

 Dorpsraad Lieshout heeft zich ten doel gesteld om de leefbaarheid in (en rondom) het dorp Lieshout zo veel mogelijk te behouden en -daar waar mogelijk- te verbeteren of te versterken. Voor dat doel hebben ze een aantal aandachtsgebieden benoemd waar ze zich -met extra focus- op richten. Verkeer en Verkeersveiligheid is zo’n vast aandachtgebied.

 Samenwerking

Zes keer per jaar overlegd de werkgroep van de Dorpsraad Lieshout met de vertegenwoordigers van de verkeerswerkgroepen van de andere dorpen én de gemeente Laarbeek over de verkeersknelpunten en -ergernissen. Hier worden -in een goede, gestructureerde en respectvolle samenwerking tussen alle partijen- steeds de belangrijkste actuele (verkeers)zaken besproken om daarna concreet opgepakt te kunnen worden. Omdat de gemeente de uiteindelijke opdrachtgever is, kan de werkgroep op deze manier de nodige invloed uitoefenen.

Concrete acties

Zo zijn er inmiddels diverse situaties via deze route aangepakt. Onlangs is er op basis van signalen uit het dorp -ook na goed overleg- besloten om de signalering bij het uitrijden van het dorp via de Ribbiusstraat te verbeteren. Gebleken is immers dat veel automobilisten, ook uit Lieshout zelf, onvoldoende rekening houden met de voor-de-rijbanen-gelegen fietspaden. Na gezamenlijk overleg is dan ook besloten om hier een meer opvallend bord te plaatsen (bordtype J24F) om de automobilisten te attenderen op de voorrang van de passerende fietsers.

Belangrijke rol

De Dorpsraad Lieshout speelt dus een belangrijke rol bij zaken die de verkeersveiligheid in en om het dorp aan gaan. Zij zijn niet alleen degene die met de gemeente overleggen over oplossingen en prioriteiten. Zij zijn ook de schakel tussen de gemeente die het “project ontwerpt en uitvoert” en de omwonenden die een oplossing willen zien voor een ergernis of onveilige situatie. Voor meer informatie over de aanpak van de Dorpsraad Lieshout met betrekking tot de verkeersveiligheid: zie het thema verkeersveiligheid op www.dorpsraad-lieshout.nl.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt renovatie bij Scouting Lieshout-Mariahout

Met behulp van een grote kraan is de nieuwe sanitaire unit op zijn plaats gezet, naast de blokhut van Scouting Lieshout-Mariahout

Scouting Lieshout-Mariahout heeft -met ondersteuning van o.a. de Dorpsraad Lieshout en Zorg om het Dorp- een grote stap kunnen zetten bij de renovatie van hun voorzieningen. Door het aanvragen van ondersteuning voor dit “leefbaarheidsinitiatief” heeft de Scouting voldoende middelen kunnen vergaren om hun complete sanitaire unit te vervangen. Afgelopen weekend is deze dan ook -met behulp van zwaar transport en een grote kraan- geplaatst.

 Dorpsraad Lieshout krijgt, net als alle Dorpsraden in Laarbeek vanuit de gemeente een mooi, jaarlijks bedrag dat zij mogen inzetten ter ondersteuning van lokale leefbaarheids-initiatieven, in en om het dorp, dus. Om het beschikbare bedrag goed te kunnen besteden heeft de Dorpsraad een commissie gevormd die de aanvragen voor ondersteuning beoordeeld: hierdoor kan de ondersteuning weloverwogen en op de juiste plaats terecht komen.

Scouting Lieshout-Mariahout

Scouting Lieshout-Mariahout was al langer op zoek naar (financiële) ondersteuning om hun sanitaire unit te vervangen. De oude unit was écht aan vervanging toe. Om die reden heeft de vereniging een “verzoek tot ondersteuning” ingediend bij (onder andere) de Dorpsraad Lieshout en bij Zorg om het Dorp in Mariahout. Omdat de vereniging zich richt op de jeugd in zowel Lieshout als Mariahout hebben de beide Dorpsraden de portemonnee getrokken en het initiatief financieel ondersteund.

Voorwaarden

Niet alle aanvragen worden ondersteund. Dorpsraad Lieshout heeft wat voorwaarden gesteld, waaraan voldaan moet worden om voor ondersteuning in aanmerking te komen. Zo moeten het bijvoorbeeld nieuwe initiatieven zijn en mag het geen (jaarlijks) terugkerend initiatief zijn. Ook moet het initiatief de sociale samenhang in het dorp ondersteunen en gericht zijn op een groep inwoners of bepaalde doelgroep. En -uiteraard- mag het initiatief geen bezwaren veroorzaken voor de omgeving en -bij voorkeur- breed gedragen worden. Ook mag het geen commerciële activiteit zijn en moet het vrijwillig opgezet zijn.

Ondersteuning nodig ?

Heeft u of uw vereniging ook een mooi initiatief, dat voldoet aan de gestelde voorwaarden ? Neem dan contact op met Dorpsraad Lieshout via Subsidie aanvraag – Dorpsraad Lieshout. Daar staan ook de voorwaarden nader toegelicht.

Dorpsraad Lieshout attendeert op “4-mei” herdenking

De St. Servatiuskerk is het toneel van de 4 mei viering in Lieshout: kom ook eens kijken en sta even stil bij het verleden.

“4 mei” is een datum die bij menigeen in het geheugen gegrift staat. Op die datum vindt in heel Nederland al jaren de dodenherdenking plaats. Óók in Lieshout wordt stilgestaan bij deze belangrijke datum: dit jaar voor de 40ste keer en ook nu organiseert het herdenkingscomité hiervoor een respectvolle bijeenkomst. Dorpsraad Lieshout wil deze bijeenkomst graag promoten om zo alle Lieshoutenaren te bereiken. Het is immers van groot belang om bij dit soort belangrijke gebeurtenissen uit het verleden, weloverwogen stil te staan.

 Oorlog

Oorlog zou iets uit het verleden moeten zijn; iets uit het “onderontwikkelde verleden”. Helaas is het echter uiterst actueel en vallen er nog steeds volop doden bij oorlogshandelingen. Sommige nabij -als in Oekraïne-, sommige wat verder weg -als de almaar oplopende conflicten in het Midden-Oosten – waar volop burgerslachtoffers vallen. Op 4 mei herdenken we in Nederland onze doden die bij oorlogshandelingen omgekomen zijn. We willen ze graag in ere houden en hen -minimaal- eens per jaar met een respectvol eerbetoon herdenken.

St. Servatiuskerk

Op 4 mei a.s. organiseert het herdenkingscomité ook in Lieshout deze herdenking. Plaats van handeling is de St. Servatiuskerk. Tijdens de herdenking zullen kinderen gedichten voorlezen en zal er een passende tekst worden voorgedragen. Om het geheel wat meer gewicht te geven zullen groepen uit de samenleving acte-de préséance geven en zal er muzikale ondersteuning zijn. Kortom, een ingetogen, maar zeer respectvolle bijeenkomst waarin stilgestaan zal worden bij allen die het leven lieten tijdens oorlogshandelingen.

Al 40 jaar !

De herdenking wordt dit jaar voor de 40ste keer in het Lieshoutse georganiseerd. Graag wil het organisatiecomité dat iedereen -ook in de toekomst- bij dit soort belangrijke momenten stil staat. Er is immers geen toekomst zonder geschiedenis. En, door stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen uit het verleden wordt nóg meer duidelijk dat deze grote invloed hebben op de toekomst. Even hier respectvol bij stil staan zorgt voor de benodigde bezinning en brengt de mensen weer bij elkaar. Een initiatief dat prima past in het versterken van de sociale banden in het dorp Lieshout en dus alle ondersteuning verdient; óók van de Dorpsraad Lieshout.