Dorpsraad Lieshout blij met concrete acties rond Franciscushof

Via een goed geregisseerd en opbouwend overleg is de Dorpsraad Lieshout door de Zorgboog bijgepraat over de mogelijke ontwikkelingen en voortgang met betrekking tot het Franciscushof. Dorpsraad heeft immers aangegeven zich zorgen te maken over de voortgang en de keuzes: de Zorgboog heeft deze nu toegelicht en aangegeven dat in oktober 2022 de resultaten van het huidige onderzoek zullen worden gedeeld. Direct hierna kan dan de richting gekozen worden en kan het voorwerk worden opgestart.

 Aanleiding
Het Franciscushof in Lieshout staat er enigszins verlaten bij. De Dorpsraad heeft daarom “aan de bel getrokken” omdat zij deze belangrijke plaats in het dorp graag ingevuld wil zien: zéker in deze tijd van woningnood en behoefte aan opvanglocaties. Naar aanleiding daarvan is er een overleg geweest met de Zorgboog, die eigenaar van het gebouw is. In dat overleg heeft de Zorgboog uitleg gegeven over de ontwikkeling van de zorgmarkt in het algemeen en van het Franciscushof in het bijzonder.

Algemeen
Algemeen wordt geprobeerd ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. De stap naar een verpleeghuis of huis-met-(wijk)zorg wil men zo lang mogelijk uitstellen. Het aantal ouderen neemt immers fors toe en mensen worden steeds ouder: er is dus steeds meer vraag naar “zorg”. Aan de aanbiedingskant is er een fors tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel, waardoor niet alle zorgvragen ingevuld kunnen worden. De vraag en het aanbod sluiten dus niet goed op elkaar aan.

Franciscushof
Franciscushof staat nu deels leeg. In één van de vleugels wonen mensen met een dementie en in de andere vleugel is Plezant gevestigd: dat is een logeerhuis voor mensen met (het vermoeden van) dementie. De woonkamer en keuken worden regelmatig gebruikt. Drie maal per dag worden hier maaltijden geserveerd voor de inwonenden en (’s middags) voor “zelfstandige inwoners” en senioren uit Lieshout. In het verleden is geprobeerd om de leegstaande studio’s te verhuren; dat is (toen) niet gelukt. De studio’s zijn vrij klein en wat gedateerd.

Toekomst ?
De Zorgboog heeft nadrukkelijk het plan om het Franciscushof in stand te houden: om die reden vindt er nu ook bijv. het noodzakelijke schilderwerk plaats. Vervolgens zal in oktober 2022, nadat het onderzoek naar de (on)mogelijkheden is afgerond een keuze gemaakt worden voor de toekomst. Die keuze kan daarna weer concreet gemaakt worden met bouwkundige consequenties en bijbehorende doorlooptijden. Dorpsraad Lieshout is blij met deze concrete aanpak met duidelijke deadlines. Ook is ze blij dat de Zorgboog de communicatie rondom dit project concreet gaat oppakken door aanstelling van een “community builder” die verdere afstemmingen met de gemeente Laarbeek, WoCom, en betrokkenen als KBO en Dorpsraad gaat oppakken.