Dorpsraad Lieshout bezorgd over toekomst Franciscushof

Al enige tijd staat het Franciscushof er “eenzaam en verlaten” bij. Langzaam loopt de Lieshoutse woonzorglocatie leeg en wordt er geen keuze gemaakt voor de toekomst. Dorpsraad Lieshout is dan ook bezorgd over de voortgang en het uitblijven van initiatieven. Zij zien graag dat er concrete plannen komen om dit gebouw een goede, passende, nieuwe bestemming te geven.

Mooie ligging
Het Lieshoutse Franciscushof is een opvallend gebouw. Niet zozeer wat betreft architectuur maar wél qua ligging. Het ligt immers naast het centraal gelegen kerkgebouw en dus in het hart van het dorp. Om die reden is het belangrijk dat de herontwikkeling van dit gebouw gaat passen in de gehele visie. Enige tijd geleden is immers besloten om deze woonzorglocatie langzaamaan leeg te laten lopen, zodat het gebouw her-bestemd kan worden. In het Franciscushof werd zorg geboden aan dementerende senioren en senioren met een (lichte) lichamelijke beperking.

Veel aan de hand
In Lieshout is heel wat aan de hand. Het bestuur van de parochie Zalige Pater Eustachius en de gemeente Laarbeek zijn een “Kerkenvisie” gestart om de mogelijke toekomst van kerkgebouwen in de gemeente in kaart te brengen: omdat het Lieshoutse kerkgebouw pal naast het Franciscushof ligt lijkt het voor de hand liggend dat beide plannen op elkaar aansluiten. Ook is er actie genomen om plannen te maken om de nabijgelegen Heuvel te revitaliseren en zijn er plannen om de (enige) supermarkt in het dorp te verplaatsen: ook dat raakt enigszins.

Geen voortgang
Helaas is er -tot op heden- weinig voortgang waarneembaar in de plannenmakerij rondom dit gebouw. Een afstudeeropdracht die in opdracht van de Zorgboog was ingezet om hier wat meer voortgang in te krijgen is niet afgerond, waardoor er geen concrete plannen liggen. Dorpsraad Lieshout is dan ook bezorgd omdat leegstaande gebouwen niet bepaald bijdragen aan een verbetering van het leefklimaat. Ze willen dan ook graag concrete actie zien en hopen dat er snel plannen komen om deze fraai gelegen locatie weer optimaal te benutten en te betrekken bij het dorp.