Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor “buurtkastje”

Ook Lieshout heeft nu een eigen “buurtkastje”. In dat kastje kunnen levensmiddelen en andere levensbehoeften gezet worden voor anderen die het nodig hebben. Zonder verplichtingen, zomaar; voor elkaar. Omdat deze actie de leefbaarheid voor mensen die het nodig hebben verbetert heeft de Dorpsraad dit initiatief (financieel) ondersteund en wil de Dorpsraad medebewoners graag attenderen op dit sociale initiatief dat prima past in de “gemeenschapskracht” waar de Dorpsraad graag voor wil verbinden.

Twee doelen
Het principe van “buurtkastje” is een fenomeen dat overgewaaid is vanuit Amerika; “geef wat je kunt missen en neem wat je nodig hebt”. Dit kan nu met zo’n buurtkastje dat op 2 juni geplaatst is bij Dorpstraat 50 in Lieshout. Het initiatief is genomen vanuit een tweeledig doel. Als eerste om mensen die in armoede leven een klein steuntje in de rug te geven en een klein beetje bij te dragen aan het verbeteren van hun leefomstandigheden. Ook Lieshout kent immers nog behoorlijk wat (verborgen) armoede. Vanuit de “gemeenschapskracht” gedacht leven we immers samen en daarbij hoort het ook om voor elkaar te zorgen; “Als iedereen op hun eigen manier dit doet hebben we een échte samenleving” weten initiatiefnemers Nathalie en Rob Ansems te melden. “Samenleven is delen en geven en niet alleen binnen één huis of gezin” vervolgen ze. “De wereld wordt een stuk mooier als we de scheidingslijn van onze muren af en toe even vergeten”. Aan de andere kant draagt het op deze wijze delen bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Het is alom bekend dat er veel-te-veel voedsel wordt weggegooid.

Anoniem
Het “buurtkastje” is helemaal anoniem. Er worden geen vragen gesteld als iemand iets uit het kastje haalt, je hoeft niks te laten zien. De organisatie gaat hierbij uit van het goede van de mens maar heeft wél behoefte aan vulling van het kastje. Wie -niet bederfelijke- boodschappen kan missen kan ze zelf (ook anoniem) in het kastje zetten of afgeven bij de organisatie, op Dorpsstraat 50. Alle voedselproducten, niet bederfelijk en met uitzondering van alcohol, zijn welkom. Daarnaast zijn ook zaken welkom als verzorgingsproducten, shampoo, menstruatieproducten en zeep.  Op de zijkant van het kastje staan aanvullend gegevens van mogelijkheden waar mensen zich naar zouden kunnen richten als ze hulp of ondersteuning zouden willen. Op die wijze wordt degene die het behoeft verder op weg geholpen.