Dorpsraad Lieshout helpt ook bij verkeersklachten

Dorpsraad Lieshout is breed bezig het met welzijn in het dorp Lieshout. Gevaarlijke verkeerssituaties en te hard rijden horen daar ook bij. Ook zij hebben immers aandacht nodig. De commissie Verkeer en Verkeersveiligheid heeft dan ook een aantal middelen ontwikkeld om, met name, hardrijders te confronteren én wijzen op het gevaar dat ze veroorzaken.

Gevaarlijk
Te hard rijden in de bebouwde kom is vaak een doorn in het oog voor buurtbewoners. De te hoge snelheden zijn overigens niet alleen een doorn in het oog maar ook ronduit gevaarlijk. Het dorp Lieshout kent vele oversteekplaatsen en onoverzichtelijke kruisingen. Te hard rijden is hier extra gevaarlijk en brengt bewoners onnodig in gevaar. En, dat gevaar draagt niet bepaald bij aan het welzijn in het dorp. Een terecht aandachtspunt voor de Dorpsraad Lieshout, dus.

30 km./uur
De commissie Verkeer en Verkeersveiligheid van de Dorpsraad Lieshout heeft daarom, samen met de gemeente Laarbeek, een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om de hardrijders te wijzen op hun gedrag. De meest eenvoudige toepassing is het plaatsen van kleine, maar o-zo duidelijke bordjes waarop de maximum snelheid wordt gecommuniceerd (van 30 km./uur). Huub de Wit van deze commissie heeft dit soort bordjes al op vele plekken geplaatst.

Elektronisch display
Een meer opvallende oplossing is het plaatsen van een elektronisch display waarop de gereden snelheid wordt weergegeven. Iedereen kent deze wel. Met een groene smiley als de maximumsnelheid niet overschreden wordt en met een rood boos-kijkend gezicht op het moment dat de maximumsnelheid wél wordt overschreden. Naast confronterend voor de hardrijder kunnen hier ook data mee verkregen worden  die weer als input kunnen dienen voor gemeente en werkgroep, waardoor meer gerichte actie ondernomen kan worden. De commissie Verkeer en Verkeersveiligheid heeft twee van deze elektronische displays

Tip
Gelukkig wordt de commissie steeds getipt door omwonenden die de snelheidsovertreders waarnemen en doorgeven aan de commissie. Hierdoor kan vaak actief worden gehandeld. Constateert u ook regelmatig veel te hard rijden in uw omgeving ? Tip dan ook de Dorpsraad Lieshout zodat de commissie een lokale opname kan komen doen en eventueel maatregelen kan nemen. Door uw tip kan Lieshout -óók in het verkeer- weer een stukje veiliger worden.

Voor meer informatie kijk op www.dorpsraad-lieshout.nl.