Dorpsraad Lieshout blij met heropstart “Repair Café Laarbeek”

Giel Reijnders en Harrie van den Berg kunnen er niet op wachten: de heropening van “hun” Repair Café. Samen met de acht andere vrijwilligers liggen ze al bijna anderhalf jaar stil. De corona-maatregelen hebben ze tot deze ongewenste break gedwongen. Gezien de ontwikkelingen hopen ze echter het “Repair Café Laarbeek” in het Lieshoutse Dorpshuis vanaf september weer op te kunnen starten.

Behoefte

Het is zeker niet zo dat de vrijwilligers van het Repair Café zich vervelen -de meeste hebben veel hobby’s- maar tóch zouden ze graag weer aan de slag gaan. De gezelligheid, de leuke contacten, de koffie en vooral het blij maken van klanten zouden ze graag weer op willen pakken. Dorpsraad Lieshout is blij met deze voorgenomen heropstart: Repair Café heeft immers een bewezen waarde in het sociale leven in Lieshout. De vele -ook vaste- bezoekers tonen aan dat hiermee in een behoefte voorzien wordt.

Specialismen

Ruim 7 jaar geleden, in 2013, is het “Repair Café Laarbeek” in Lieshout begonnen met zo’n 10 vrijwilligers. Nog steeds is het overgrote deel van de vrijwilligers onderdeel van het Repair Café en staan ze klaar om de meest uiteenlopende reparaties te verrichten. Henk van de Wouw, Henk Duiveman, Piet van der Graaff, Ben Swinkels, Ad Verbakel, Anton Rutten Dilia van der Aa, Hans Tilburgs, Giel Reijnders en Harrie van den Berg hebben allemaal hun eigen vakgebied en specialiteiten. Die vakgebieden lopen overigens nogal uiteen. Zo weet Harrie van den Berg alles van fietsten en Piet van der Graaff weet alles van elektro en is Dilia van der Aa gespecialiseerd in bewerken van stoffen. Voor elk probleem is er dus een kundige oplossing.

Sociale plaats

Een gesprek met Giel Reijnders en Harrie van den Berg is een rollercoaster langs allerlei anekdotes. Want naast repareren is het Café vooral een sociale plaats waar mensen graag samen komen. Voorbeelden van klanten die speciaal iets aanschaffen om het daar te kunnen laten repareren weten de heren voldoende. Het aanbod ter reparatie loopt overigens behoorlijk uiteen. Van fotolijstjes tot stoelen en van stofzuigers, mixers en koffiezetmachines tot poppen en kleding. Helaas kan niet alles gerepareerd worden, maar vaak slagen de monteurs er tóch in om het apparaat weer aan de praat te krijgen. Zo was er een, door een vrouwelijke klant, aangeboden bandrecorder ter reparatie. Op de band stond een stemopname van haar overleden echtgenoot. Na het nodige herstelwerk was het weer mogelijk om zijn stem af te luisteren. Een emotioneel moment, waar de vrijwilligers van het Repair Café het eigenlijk allemaal voor doen: graag maken ze hun klanten gelukkig.