Dorpsraad Lieshout volgt stappen in Heuvelplan

Inmiddels zijn er door de diverse partijen weer stappen gezet voor het “Heuvelplan”. Dorpsraad Lieshout volgt hier nauwgezet de situatie om zo een bijdrage te leveren aan een goede en faire procedure met een juiste hoeveelheid inspraak voor iedereen. Om die reden is weer voortgangsinformatie opgehaald bij de verschillende partijen.

Stappen
De gemeente Laarbeek heeft als stap in de realisatie van het plan het pand op adres Heuvel 7 aangekocht. Dit pand speelt een belangrijke rol in het plan. Rialto vastgoed heeft een voorlopige koopovereenkomst gesloten met de huidige eigenaar van de “oude” Rabobank. Naast de verwerving van de benodigde grondposities is men ook druk bezig om de uitstraling van het plan in de juiste “looks” te krijgen. Hiervoor zijn er zogenaamde “atelier-sessies” met o.a. de Heemkundekring en de Bond Heemschut zodat uitstraling en massa nader afgestemd kan worden. Doel is immers dat het plan gaat passen in de architectuur van de kern van Lieshout én dat alle kundige meningen hierin meegenomen zijn. Dorpsraad Lieshout is erg bij met deze sessies: op deze wijze worden immers de kundige meningen direct betrokken. Daarnaast is het natuurlijk ook begrijpelijk dat niet iedere mening ingepast kan worden: een aanvaardbaar compromis is dan ook een prima streven.

Parkeren bij de kerk
Dorpsraad Lieshout heeft óók contact opgenomen met de parochie over de mogelijke realisatie van parkeerplaatsen bij de kerk. De parochie heeft aangegeven hieraan mee te willen werken als dat voor de kern van Lieshout van belang is. Mocht dit worden gerealiseerd dan zijn er wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo wil met niet dat er hiervoor bomen worden gekapt, wil men dat er sprake is van “natuurlijke parkeerplaatsen” (dus geen asfalt) en dat er een opgang komt naast de huidige opgang, zodat de oude poort niet beschadigd wordt. De parkeerplekken zijn voor de kerk zelf niet noodzakelijk liet de parochie ons weten.

Laatste woord
Dat de gemeente inmiddels ook een overeenkomst met de provinciale ontwikkelingsmaatschappij “Ruimte voor Ruimte” heeft gesloten is al langer bekend en uitgebreid gepubliceerd. Wat minder bekend is, is dat het geld wat hierdoor vrijkomt niet per sé voor het centrum-ontwikkelingsplan ingezet hoeft te gaan worden. Besteding aan dat Heuvelplan is één van de mogelijkheden: er zijn méér mogelijkheden: daarom zal de gemeenteraad hier uiteindelijk het laatste woord over hebben.
Dorpsraad Lieshout is blij met de zorgvuldige stappen die gezet worden in dit precaire proces: het gaat immers om “het hart van het dorp” en dus wordt er veel gevonden van de plannen. Het is dan ook goed dat hier goed naar elkaar geluisterd wordt en het plan, met mee-weging van alle meningen, vakkundig in elkaar gezet wordt.