Dorpsraad Lieshout blij met gemeentelijke aandacht

Door middel van het bijwonen van een vergadering van de Dorpsraad Lieshout heeft de gemeente Laarbeek haar interesse getoond in het werk van deze Dorpsraad. Naast beleidsadviseur Merel van Veen schoof ook wethouder Monika Slaets persoonlijk aan om te zien hoe de Dorpsraad functioneert. Door dit directe contact konden ook meteen wat concrete afspraken worden gemaakt over actuele zaken.

Samen aan tafel

Tijdens de reguliere zes-wekelijkse vergadering van de Dorpsraad Lieshout schoof naast wethouder Slaets en beleidsadviseur Merel van Veen ook de nieuwe dorpsondersteuner Miranda Goedemans voor het eerst aan. Hierdoor was er ook op sociaal vlak een direct aanspreekpunt aanwezig. Dorpsraad Lieshout was blij met al deze extra aandacht. Voor het werk wat de Dorpsraad doet is het immers makkelijk als er een goede relatie met de beleidsmakers is en er directe ingangen zijn. Dit verkleind nadrukkelijk de afstand van de politiek ten opzichte van de burgers en draagt dus bij aan een beter functioneren.

Afstemmen actualiteiten

Vanwege de mogelijkheden werd in de vergadering dan ook volop gebruik gemaakt van deze “directe ingang”. Door alle actuele aandachtsgebieden en de lopende actualiteiten te delen kon de status (en dus ook de problematiek) rechtstreeks worden gedeeld. Wethouder Slaets zegde ook al direct toe enkele zaken (snel) binnen de gemeente af te stemmen. Zo kwam het achterblijven van de verlenging van het voetpad aan de Vogelenzang aan de orde, inclusief het niet branden van de maanden geleden geplaatste twee extra lantaarnpalen. Ook werden op verkeersgebied enkele actualiteiten besproken, waardoor aan de wethouder een duidelijke mondelinge toelichting gegeven kon worden.

Wederzijds delen

Van de andere kant kon de wethouder de gemeentelijke inzichten ook delen, bijvoorbeeld m.b.t. het aandachtgebied “wonen”. Hier spelen immers dorps-overschrijdende aspecten als “het behouden van de eigen identiteit van de 4 Laarbeekse kernen” een rol, waardoor deze niet aan elkaar gebouwd kunnen worden. En, omdat “inbreiding” steeds maar weinig plaats biedt, moet nogal eens méér woningaanbod op minder ruimte geplaatst worden. Ook de stikstof-problematiek is een issue wat voor gemeente remmend werkt. Deze problematiek komt ook naar voren bij het uitblijven van een oplossing voor de verkeerssituatie op de kruising tussen Deense hoek en Hoofakker/N615.

Constructief

Het wederzijds uitwisselen van kennis en visie over lopende zaken was dan ook een mooi tastbaar resultaat van de bijenkomst. Zowel Dorpsraad Lieshout als de gemeentelijke vertegenwoordiging sloten de bijeenkomst dan ook af met een dankwoord naar elkaar voor de constructieve houding en getoonde wil om op een goede manier met elkaar samen te werken.