Dorpsraad Lieshout maakt zich zorgen over probleemkruising

Al vanaf 2010 is de Lieshoutse kruising tussen de N615 en Deense hoek een heet hangijzer. Ook na de renovatie is gebleken dat het een zéér gevaarlijk kruispunt is gebleven, waar verhoudingsgewijs véél te veel ongelukken gebeuren. Daarnaast is het ook nog eens een gevaarlijke oversteekplaats: de burgemeester en wethouder hebben dat aan den lijven ondervonden. En, na 10 jaar “krantenberichten en overlegverslagen” lijkt hier nog steeds geen verandering in te komen. Kortom, voldoende aanleiding, vindt de Dorpsraad Lieshout, om hier haar zorgen over uit te spreken.

Veel stakeholders
Zes keer per jaar overlegd de Dorpsraad Lieshout met de raden van de andere dorpen en de gemeente Laarbeek over de verkeersknelpunten en -ergernissen. Met deze knelpunten gaat de gemeente uiteindelijk aan de slag. Die samenwerking op dat gemeentelijk niveau is prima. De situatie rondom de kruising Deense hoek/N615 is echter nog steeds niet écht opgepakt. De aanpak hiervan vraagt immers om een bredere betrokkenheid. Het probleem van deze kruising zit immers niet (alleen) op gemeentelijk niveau, maar ook op provinciaal niveau. De N615 is een provinciale weg die daar met een gemeentelijke weg kruist. Vanwege de betrokkenheid van diverse overheden en het feit dat niet al die overheden overtuigd zijn van een noodzakelijke aanpassing worden de problemen niet opgelost. In 2018 is de weg nog eens uitgebreid gerenoveerd, waarbij de provincie niet ingegaan is op de uitdrukkelijke wens tijdens alle informatieavonden om deze kruising te vervangen door een rotonde. De provincie wilde enkel renoveren en niet veranderen. Ook nader overleg met de provincie in februari 2019 heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, terwijl de eerste tekeningen voor een rotonde op deze plaats al sinds 2010 in de provinciale lades liggen.

Burgerinitiatief
Inmiddels hebben de aanwonenden een burgerinitiatief genomen om, met name, de provincie te overtuigen dat de problemen op deze kruising écht een aanpak behoeven. Het burgerinitiatief wordt door de Dorpsraad Lieshout ondersteunt maar dat heeft, tot op heden nog niet geleidt tot een concreet opbouwend overleg waarin een fundamentele oplossing bespreekbaar is.

Nog meer betrokkenen
Onlangs is er nóg meer aandacht gekomen voor deze kruising. Een groep kinderen die deze kruising dagelijks moet passeren op weg naar school heeft een video gedeeld waarin de gevaarlijke situaties worden aangetoond. Zowel wethouder Briels als Burgemeester van de Meijden hebben deze video zéér serieus opgepakt en zijn zelfs, samen met de kinderen, de hele route wezen verkennen.  Ook vanuit dat oogpunt is toen duidelijk geworden dat deze situatie een aanpak verdiend.

Zorgen
De Dorpsraad Lieshout maakt zich hier zorgen over: zij zouden graag de juiste partijen bij elkaar willen brengen: aanwonenden, het burgerinitiatief, de gebruikers, de gemeente én de provincie: zij spelen hier immers allemaal een rol. Primair moeten echter alle partijen, óók de provincie, inzien dat een fundamentele aanpak van deze probleemkruising écht noodzakelijk is. De kleine aanpassingen die de provincie nu gedaan heeft om het geheel wat overzichtelijker te maken zijn immers onvoldoende om het échte issue van deze “probleemkruising” definitief op te lossen.

Voor meer informatie over de aanpak van de Dorpsraad Lieshout met betrekking tot de verkeersveiligheid: zie het thema verkeersveiligheid op www.dorpsraad-lieshout.nl/verkeersveiligheid.