Dorpsraad Lieshout blij met geplande heropening Repair Café Laarbeek

Iets defect ? Het Repair Café Laarbeek is dé plaats om iets dat defect is een tweede leven te geven. Dat was zo, voordat Nederland in een “intelligente lockdown” ging en het Dorpshuis Lieshout -de thuishaven van het Repair Café- op slot ging. Er kon “nu even niet” gerepareerd worden. Inmiddels is het Dorpshuis weer geopend en ook het Repair Café gaat weer aan de slag: op 16 september a.s. zal het eerste -post-corona- Repair Café worden gehouden: uiteraard volledig binnen de grenzen van het RIVM.

Tweede kans
Kleding, kleine houten meubelstukken, fietsen en klein huishoudelijk elektrische apparatuur en vele andere zaken kunnen in het Repair Café allemaal een tweede kans krijgen. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed en servies kunnen allemaal bekeken worden. Dus, alles wat niet meer werkt is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten immers bijna altijd raad. Ter plekke beschikken zij volop over gereedschappen en hulpmaterialen om het zo direct te herstellen.

Samen repareren
Door het repareren te promoten wil de Dorpsraad Lieshout iets bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg: in Nederland wordt immers héél veel weggegooid. Blijkbaar zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café is daar verandering in gebracht. Het Repair Café is er dan ook voor alle inwoners van Laarbeek (en omgeving). Het dient uiteindelijk óók om bewoners eens op een andere manier met elkaar in contact te brengen. De mensen kunnen ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan immers ook leiden tot hele leuke contacten in de buurt. Maar bovenal willen ze met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.

Nieuwe start
Inmiddels is het Dorpshuis weer geopend en zijn de richtlijnen van de overheid versoepeld. “Voldoende versoepeld om een nieuwe start met het Repair Café te maken” zegt Giel Reijnders, die het Repair Café coördineert. “Zeg maar dat de mensen defecte dingen niet zomaar vervangen en weg gooien. Bewaar ze even. Op de derde woensdag van september kunnen we ze zeker weer repareren Nog even volhouden, dus”. Een devies dat de Dorpsraad Lieshout graag wil ondersteunen. Na de heropening in september is het Repair Café weer maandelijks geopend, steeds op de derde woensdag van de maand.