Verkeersveiligheid belangrijk thema voor Dorpsraad Lieshout

Verkeersveiligheid is een belangrijk aandachtpunt voor de Dorpsraad Lieshout. Niet zozeer voor de raad zelf, maar vooral voor de inwoners van Lieshout. Zij hebben immers last van knelpunten, ergernissen en onveilige situaties. Inmiddels zijn deze zo veel mogelijk in beeld gebracht en opgepakt. De Dorpsraad Lieshout zorgt er voor dat de oplossingen voor deze knelpunten met omwonenden worden afgestemd, draagvlak krijgen en dus ook écht een oplossing vormen.

Samenwerking
Zes keer per jaar overlegd de Dorpsraad Lieshout met de raden van de andere dorpen en de gemeente over de verkeersknelpunten en -ergernissen. Ook tijdens een drukbezochte info avond over de verkeerveiligheid zijn veel zaken aan het licht gekomen. Met al deze zaken gaat de gemeente uiteindelijk aan de slag. En, in een goede samenwerking tussen de gemeente en de Dorpsraad Lieshout worden steeds gezamenlijk de belangrijkste punten uit de voorstellen gefilterd om concreet opgepakt te kunnen worden. Stap voor stap worden nu die belangrijkste punten aangepakt.

Concrete acties
Zo zijn er inmiddels diverse parkeeroverlast situaties aangepakt, is er een zebrapad gekomen in de Dorpsstraat, en zijn er duidelijke fietsstroken aangebracht op de brug. Alles met als doel om veiligere verkeerssituaties te verkrijgen in en rond het dorp. Ook zijn er bij de ingang van het dorp, in de Molenstraat en de Ribbiusstraat, versmallingen aangebracht om sluipverkeer te ontmoedigen en de snelheid te verlagen. Bij die aanpassingen is er ook steeds aandacht voor de situatie voor fietsers, zodat het voor alle weggebruikers veilig is, wordt en blijft.

Meer provinciale aandacht
Helaas is de situatie rondom de kruising Deense hoek/N615 nog niet écht opgepakt. Voor verbetering van de verkeersveiligheid is hier zelfs een burgerinitiatief gestart, maar vanwege de complexiteit én de provinciale betrokkenheid is er nog maar weinig concrete actie. De wegen rondom de kern waar deze kruising ook aan ligt, vormen immers (mede) de bron van diverse andere onveiligheden ín de kern. Met wat meer aandacht én actie voor die rondwegen, die onder provinciaal beheer vallen, zouden meteen diverse ergernissen in het dorp kunnen worden opgelost.

Belangrijke rol
De Dorpsraad Lieshout speelt dus een belangrijke rol bij deze projecten die de verkeersveiligheid in en om het dorp aan gaan. Zij zijn niet alleen degene die met de gemeente overleggen over oplossingen en prioriteiten. Zij zijn ook de schakel tussen de gemeente die het project ontwerpt en uitvoert en de omwonenden die een oplossing willen zien voor een ergernis of onveilige situatie. Voor meer informatie over de aanpak van de Dorpsraad Lieshout met betrekking tot de verkeersveiligheid: zie het thema verkeersveiligheid op www.dorpsraad-lieshout.nl